Logg inn

Visuell historiefortelling

Chris Schodt og to kursdeltakere på opptak i regnet.
Chris Schodt og to kursdeltakere på opptak i regnet.
  • Chris Schodt og to kursdeltakere på opptak i regnet.

Beskriv prosjektet ditt.

Dette kurset handler kort og godt om å lære seg en effektiv og rask metode for å sette samme videoer og datavisualiseringer. Kurslederne Shaleece Haas og Chris Schodt ga oss en kort gjennomgang av beste praksis for å få god lyd og bilde. Vi fikk opplæring i bruk av videoutstyret, Adobe Premiere Pro, Photoshop og Plot.ly.

I kurset gikk vi ikke i dybden på programmer som f.eks. Adobe After Effects som ville være det foretrukne alternativet for å skape avanserte animasjoner. I stedet fokuserte kurslederne på hvordan man kunne brukte effektene som allerede ligger inn i Adobe Premiere Pro til å skape relativt avanserte animasjoner og uttegninger som kunne brukes til å visualisere data.

Deltakerne av kurset ble delt i grupper som fikk utdelt hvert sitt case. Deretter skulle hver gruppe dra ut og gjøre opptak, fotografere, ta opp lyd og skaffe data som kunne brukes i den ferdige videoen.

Når dette var gjort jobbet hver enkelt deltaker med å sette sammen sin egen video med veiledning fra kurslederne og andre assistenter.

På mitt kurs var det en stor overvekt av informasjonsmedarbeidere. Meg inkludert, så var vi 4 journalister/fotojournalister og 14 andre fra ulike steder i USA og utlandet. Omtrent halvparten var amerikanere og halvparten av utlendingene var meksikanere. Til en viss grad virket det på meg som om kurslederne gjorde en del tilpasninger ut i fra sammensetningen av deltakere. Her var det flere som var helt blanke og ikke hadde noen forkunnskaper overhodet. Likevel klarte kurslederne å få alle med på progresjonen uten at de av oss som hadde litt forkunskaper følte det som helt irrelevant. Kurset passer derfor helt fint for de som er nybegynnere. Er du derimot nokså dreven på video bør du se etter et litt mer avansert kurs.

Hva gjør dette relevant for deg?

Jeg jobber daglig som fotojournalist i Kommunal Rapport. En gang i blant lager jeg også videoer. Fra før har jeg nokså god teknisk oversikt over hva som skal til for å gjøre dette ordentlig, men har bare litt sporadisk erfaring med å videoredigering. Jeg har derfor hatt et behov for å lære meg en god og effektiv metode for å produsere videoer til bruk på nett.

Tidligere har jeg redigert litt video i Final Cut Pro X. Dette er et litt mer intuitivt, men kanskje ikke så presist og omfattende redigeringsprogram som Adobe Premiere Pro. Premiere Pro har en høyere læringskurve, men regnes av kurslederne på Berkeley nærmest som industristandarden på videoredigeringsfronten i dag. Kursleder Shaleece Haas gikk detaljert til verks og ga oss en grundig gjennomgang i hvordan redigering fungerer i Premiere Pro. Den delen av kurset som omhandler datavisualiseringer var spesielt interessant for meg. Dette gir oss muligheten til å legge inn og animere grafer og tekst i videoene vi lager i Kommunal Rapport. Gode datavisualiseringer er spesielt nyttig i videoer der komplekse ting skal forklares uten å benytte seg av den mer tradisjonelle intervju-med-klippbilder-tilnærminga.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

+ Kurset gir god dybdekunnskap om Adobe Premiere Pro + Du lærer beste praksis, gode rutiner og arbeidsmetoder for å få god lyd og bilde + Kurslederne er både dyktige, engasjerte og kunnskapsrike. + Kurset gir et godt grunnlag og en inspirasjon til å lære seg mer på egenhånd. - Det er mulig kurslederne tilpasser seg kompetansenivået i deltakergruppa litt, men som mangeårig fotojournalist føltes gjennomgangen av Adobe Photoshop som litt overflødig. - Datavisualiseringsdelen av kurset kunne godt ha vært bygget ut litt videre. - Jeg skulle gjerne ha lært litt mer om hvordan jeg setter i gang med Adobe After Effects.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Kursdagene er lange (8,5 time) og du bør være forberedt på at det kan bli slitsomt i starten på grunn av jetlag. Selv med halvannen dag å komme meg på i forkant av kurset hadde var det tungt de første par dagene. Det er mye programvare og delte mapper som skal klargjøres i forkant av kurset. Det er best for alle at man slipper å bruke tid på dette når kurset starter. Overnatting er dyrt og ikke alltid så lett å finne i nærheten av UC Berkeley. Disse kursene holdes ofte rett i forkant av semesterstart. Da er det mange studenter og andre som også booker seg midlertidig inn på hotell. Bestill derfor rom god tid i forveien. Det er ikke sikkert det blir så mye billigere, men du slipper i det minste å gå så langt hver dag.

Studiested: https://multimedia.journalism.berkeley.edu/workshops/visual-storytelling/