Logg inn

Russisk i Moskva

Sykkel er en fin måte å komme seg rundt i Moskva, men du må regne med å bære sykkelen her og der.
Sykkel er en fin måte å komme seg rundt i Moskva, men du må regne med å bære sykkelen her og der.
  • Sykkel er en fin måte å komme seg rundt i Moskva, men du må regne med å bære sykkelen her og der.
  • Russian Lab, her medelever fra Holland, Mexico, Finland og UK, pluss russisklærer Maria.
  • Slik ser det ut i en av paradegatene når Vladimir Putin kommer kjørende. All annen trafikk stanses.
  • Hver dag legger folk ned friske blomster der hvor Boris Nemtsov ble skutt, et steinkast fra Kreml. Hver natt blir blomstene fjernet.
  • Pressekonferanse med opposisjonelle Ilja Jashin, som legger frem en ny rapport om korrupsjonen i Putins parti, Det forente Russland.
  • Blåtime i Gorkij-parken
  • Bolshoi!
  • Et av byens nyere landemerker, Moscow City

Beskriv prosjektet ditt.

Seks ukers språkkurs i Moskva høres mye ut fra Norge, men i Europas største by går tiden fort! Jeg valgte bevisst bort MGMU, universitetet, fordi jeg hadde hørt at det legger mye vekt på grammatikk. En vanlig russisk setning er som en matematisk ligning for viderekomne hvis man skal si alt riktig, så det viktigste er å kaste seg uti det.

På lille Russian Lab ble vi delt inn i grupper på mellom to og seks elever med klasser fra ti til halv to hver dag. Der ble det lagt mest vekt på samtale. I tillegg hadde jeg én-til-én-undervisning. Skolen ligger sentralt mellom utenriksdepartementet og Frelses-katedralen.

Hva gjør dette relevant for deg?

Kurset ble tatt i forkant av 11 måneders permisjon fra DN, med sikte på å bo og frilanse fra Moskva.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Skolen har erfarne og flinke lærere, og det var fint å kunne bryne spørsmål og erfaringer både på medelever og lærere. Jeg hadde kun basis-kurs før jeg kom, jeg tror fremgangen kommer raskere når man kan litt mer fra før. Etter seks uker hadde jeg lært mye, men jeg kan ikke si at det fløt greit. Jeg bodde privat med egen familie, dermed ble det litt mye norsk utenom skolen. Anbefaler andre å forsøke å bo med russisk familie eller russiske studenter for å få praktisert mest mulig. Russere er interesserte, og hjelper deg gjerne når de ser at du forsøker å snakke russisk.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Moskva er en fantastisk spennende by med sine 15-20 millioner innbyggere. Tempoet og omfanget av nyhetsbildet og kulturlivet er intenst for en som kommer fra et hjørne i Europa. Det gjelder å ta for seg! Skal du fra A til B, er det ingenting som slår metroen. Jeg kjøpte en billig sykkel, som var en fin måte å se byen på. Moskva har også mange fine parker, der du kan leie sykkel eller andre ting på hjul. En personlig favoritt er Gorkij-parken, som ligger midt i byen.

Studiested: http://www.russianlab.com