Logg inn

Fotoperfeksjon med personlige trenere

Bilde av meg på workshop med Anne Øverås på Jæren (Foto: Anne Øverås)
Bilde av meg på workshop med Anne Øverås på Jæren (Foto: Anne Øverås)
  • Bilde av meg på workshop med Anne Øverås på Jæren (Foto: Anne Øverås)
  • Teltet utenfor Visby på Gotland, var base for fototuren.
  • Skjønnhetene og den sovende bjørnen. Bilde jeg tok under fototuren til Gotland.
  • Fra fotorunde på Fårø.
  • Bilde tatt under fotoworkshop på Jæren.
  • Bilde fra jobb på skoleskipet Ms. Sjøkurs, som jeg har jobbet med i lightroom.
  • Bilde fra jobb hos Moelven lintre, som jeg har jobbet med i lightroom.

Beskriv prosjektet ditt.

Jeg jobber som frilansjournalist og leverer artikler og reportasjer med både tekst og bilder. Mye har skjedd siden jeg tok fotoutdaning på videregående skole, så jeg hadde behov for å bli bedre i bildebehandling og få hjelp til å skerpe bildeblikket.

Jeg valgte en tredelt løsning, rettet direkte inn mot hva jeg hadde behov for å bli bedre til.

Den besto av åtte timers privarundervisning i bildebehandling, med utgangspunkt i lightroom, hos fotograf/kursholder Terje Skåre. Opplæringen ble fordelt på fire dager, slik at jeg hadde mulighet til å lese teori og gjøre praktiske øverlser i mellomtiden.

For å skerpe bildeblikket og bli bedre til å vurdere motivene, var jeg på tre timers personlig workshop hos fotograf og bildekunstner Anne Øverås i Sandnes. Hun hadde fått tilsendt bilder fra meg på forhånd som hun ga en ærlig og konstruktiv kritikk, både muntlig og skriftlig. Jeg besøkte atelieret henne der hun fortalete om motivene sine, komposisjon og gjennomføring.

Tredje del av prosjektet var en seksdagers tur til Gotland for å kunne konsentrere seg om fotorafering nesten hele døgnet. Det vekslet mellom folk og byliv og naturfotografering, da begge deler er aktuelt i jobben min.

Hva gjør dette relevant for deg?

Jobben min består i å levere artikler og reportasjer med gode bilder til mange ulike oppdragsgivere. Jeg trengte å bli bedre i bildebehandlig, men kunne en del fra før, slik at det egnet seg best med tilpasset opplæring. Bildeblikket kan alltid bli bedre, og jeg valgte å få råd og tilbakemeldinger fra en jeg har stor respekt for innen faget. Anne Øverås vil også følge med litt fremover som rådgiver. Jeg har også hatt nytte av å følge med på arbidet til fotograf Tine Poppe.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Prosjektet med et personlig opplegg passet meg perfekt. Jeg fikk noen dager til å konsentrere meg kun om fotografering, den opplæringen jeg trengte i bildebehandlig og gode råd og veiledning på veien videre. For ikke å snakke om all inspirasjonen. Opplegget var komprimert, men fleksibelt, slik at jeg rakk avtalte jobboppdrag i mellom. Minuset var at det ble betydelig dyrere enn jeg hadde planlagt. Reisepengene dro opp, og selv om jeg valgte å bo i telt på Gotland, burde jeg ha søkt om et større stipend.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Tenk nøye gjennom hva du har behov for å bli bedre til, og let etter opplegg som gir best mulig resultat. Satser du på privatundervisning, må du være villig til å gjøre "hjemmelekser" og være åpen for direkte veiledning og kritikk. En workshop sammen med flere andre kan oppleves mer variert og sosial, men jeg ville gjerne styre løpet selv.

Studiested: http://www.fotograf-skaare.no