Logg inn

Master: Turkey, EU and the Middle East

Biblioteket på den nordlige delen an campus.
Biblioteket på den nordlige delen an campus.
  • Biblioteket på den nordlige delen an campus.
  • Campus minner forbausende mye om Harry Potters Galtvort.
  • Ingeborg - meg - foran statuen av landsfader Atatürk på Taksim-plassen, hjertet av Istanbul.
  • Mitt faste klasserom.
  • Fire retters middag hver dag i universitetskantinen til 1,5 tyrkiske lire (cirka 3,5 NOK).
  • Universitetet har et privat svømmebasseng til bruk for alle studentene. Det blir ikke bedre.
  • Vi flyttet undervisningen ut på en varm sommerdag.
  • Min skolevei, inne på universitetsområdet.

Beskriv prosjektet ditt.

I perioden august 2016 til august 2017 fullførte jeg en mastergrad i International Relations med spesialiseringen "Turkey, EU and The Middle East" ved Boğaziçi University i Istanbul i Tyrkia. Til dette fikk jeg tildelt et langløp-stipend fra Stup til å finansiere studieutgiftene, samt tre måneder betalt permisjon fra min arbeidsplass i VG.

Hva gjør dette relevant for deg?

I VG dekker jeg både innenriks- og utenrikspolitikk, samt mer generell samfunnsdebatt. Jeg har en bachelor i journalistikk fra Høgskolen i Oslo og Akershus, og har flere års erfaring som fulltidsreporter fra Dagsavisen og VG.

En mastergrad har utviklet evnen min til å analysere, sette i kontekst og stille kritiske spørsmål. Dette er svært relevante egenskaper for en journalist. Videre har selve temaet for studiet, nemlig politikk i Tyrkia og Midtøsten, gjort meg godt kvalifisert til jobben jeg nå trer inn i med ærefrykt og stort engasjement: VGs nye Midtøsten-korrespondent.

Jeg takker Stup for å ha bidratt til å berede grunnen for dette.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Mastergraden har gitt meg bred innsikt i særlig tyrkisk innenriks- og utenrikspolitikk, Tyrkias forhold til EU og Midtøsten.

Jeg har hatt generelle og teoretiske fag om International Relations (IR), politisk økonomi, EU, sosialpolitikk og religionspolitikk, og jeg har hatt mer spesifikke fag om Tyrkia og om Midtøsten som region.

Studiet har kombinert generell statsvitenskaplig/IR-teori med konkret empiri fra historie og samtidspolitikk. Undervisningen fant sted på kveldstid (18.30-21.30) mandag til torsdag over tre semestre på ett sammenhengende år.

Mastergraden er tverrfaglig, og dermed undervises fagene av professorer og akademikere innen IR, statsvitenskap, historie og økonomi. All undervisning foregår på engelsk i internasjonalt sammensatte klasser på mellom 10 til 30 studenter (forvent å få nære venner), og det er hyppige innleveringer, presentasjoner, diskusjoner og eksamener, i tillegg til en avsluttende masteroppgave/fordypningsoppgave.

I en periode der Tyrkia har opplevd et mislykket kuppforsøk, gjentatte terrorangrep, en folkeavstemningen om maktoverføring til presidenten og store svigninger i relasjonen til EU, USA og Russland, har det vært svært givende å kunne sette alle disse begivenhetene i en opplyst og kritisk kontekst.

En stor bonus ved studiene er at universitetet, det mest prestisjetunge i Tyrkia, har en fantastisk beliggenhet i Istanbul med utsikt over Bosporos-stredet. Universitet er amerikanskfundert, eid av staten og kjent som et av Tyrkias mest liberale studiesteder.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Jeg anbefaler mastergraden på det varmeste for alle som er interessert i Tyrkia og Midtøsten. Forhåndskunnskap om IR eller Tyrkia er ikke nødvendig, men engasjement er naturligvis en forutsetning. Det vil kunne være mulig å kombinere studiene med jobb for de mest ambisiøse.

Studiested: https://mir.boun.edu.tr/