Logg inn

Musikalsk pilegrimstur til pop/rockmusikkens røtter

Americanafest i Nashville. Artisten er hayes Carll.
Americanafest i Nashville. Artisten er hayes Carll.
  • Americanafest i Nashville. Artisten er hayes Carll.
  • Norske Darling West og Grammy-bluegrassvinner Tim O'Brien delte scenen på Americanafest
  • BB King Museum og musikklubber på Frenchman Street i New Orleans
  • New Orleans highlights
  • Country Music Hall Of Fame
  • Highlights fra besøket i Memphis
  • Clarksdale at the Crossroads.

Beskriv prosjektet ditt.

Turen gikk til New Orleans med besøk på historiske og nåværende musikksteder som f.eks Preservation Hall, Louis Armstrong Park, Mahalia Jackson Centre for the Performing Arts, minnesentret for Alison "Big Chief Tootie" Alison (Mardi Gras-ikonet) og ikke minst Frenchman Street hvor den musikalske smeltedigelen New Orleans lever i beste velgående. Deretter gikk turen nordover med stopp på BB King-museet i Indianola og videre til bluesens vugge i Clarksdale, Mississippi hvor Highway 61 og Highway 49 møtes ved "The Crossroads". Clarksdale har to flotte museer som forteller om blueshistorien og et knippe bluesklubber, bl.a legendariske Red's og Ground Zero Blues Club som eies av skuespilleren Morgan Freeman.

Neste etappe gikk til Memphis med besøk på Stax Museum of soul Music (hvor NRKs opptak av soulstjernene i Njårdhallen på 60-tallet er noe av det første som møter deg). Det ble også tid til en tur innom The Blues Hall Of Fame,legendariske Sun Studios, The Blues Hall Of Fame, National Civil Rights Museum og noen konserter på Beale Street som er Memphis' musikalske hjerte.

Neste stopp på turen var Nashville, countrymusikkens hovedstad, hvor festivalen Americanafest ble arrangert for 18. gang. Her var det foredrag, paneldiskusjoner og workshops på dagtid, og et fantastisk konsertprogram både på ettermiddag- og kveldstid med både nykommere og etablerte stjerner. Det ble også tid til å være med i kulissene på radiostasjonen Lightning 100's daglige sending fra festivalen og også besøk på The Country Music Hall Of Fame og Johnny Cash Museum.

Etter en uke i Nashville gikk turen sørover gjennom Alabama med stopp i Birmingham og Hank Williamsmuseet i Montgomery før jeg var tilbake i New Orleans og rundet av turen med flotte konserter på BB Kings Blues Club og House of Blues som bare lå en kort trikketur fra mitt krypinn på Scandinvian Jazz & Culture Center som er det nye navnet på Sjømannskirka i New Orleans.

Hva gjør dette relevant for deg?

Denne turen gir daglig relevans og inspirasjon for min jobb som musikkjournalist i NRK, og ga meg en dypere forståelse for de kulturelle, politiske og sosiologiske hendelsene som har påvirket og utviklet den amerikanske musikken fra slavehandeltida og fram til i dag.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Siden jeg selv la opp løpet for turen og planla og gjennomført den kan jeg vel ikke si annet en at den ble vel gjennomført som planlagt uten noen negative overraskelser underveis. Jeg tok en stopp i London på hjemturen for egen regning for å besøke venner der og fikk også med meg den utrolig flotte Pink Floyd-utstillinga i Victoria & Albert Museum som en liten bonus.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Planlegg godt, ta deg god tid, prat og bli kjent med folk. Ha alltid en alternativ plan.