Logg inn

Lære spansk på Cuba

Undervisning på takterrassen i Havanna
Undervisning på takterrassen i Havanna
  • Undervisning på takterrassen i Havanna

Beskriv prosjektet ditt.

Jeg reiste til Cuba for å lære spansk og valgte Jakera språkskole fordi de også hadde tilbud om et kulturelt program der jeg håpet å få lære mer om dette spesielle landet. Vi hadde fire timer undervisning i en liten gruppe med seks elever hver formiddag.

Hva gjør dette relevant for deg?

Jeg jobber i NRK og har flere ganger rykket på reportasjereiser til land der man trenger å kunne andre språk enn engelsk. Jeg snakker fransk og har erfart hvilken døråpner det er å kunne språk og har lenge hatt lyst til å lære spansk også.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Lærerne som underviste hadde universitetsutdanning og var pedagogiske og flinke til å forklare. Jeg var helt nybegynner, men hadde stor glede av franskkunnskaper, siden mye av grammatikken er temmelig lik. Og godt var det, for her gikk det unna! De to første ukene var tildels heseblesende, men så brukte vi etter hvert mer tid på å praktiserer det vi hadde lært. Om ettermiddagen kunne man delta på kulturelle vandringer, men jeg oppdaget raskt at jeg fikk vel så mye ut av å gjøre slike turer på egenhånd. For her var kunnskapen svært så ymse hos dem som fulgte oss, og Lonely Planet-guiden min var til tider mer informativ. Så jeg tok etter hvert noen av museums-besøkene på egenhånd. Havanna er en livlig by og gamlebyen er vakker og skitten og sjarmerende og til tider litt slitsom.

Jeg bodde i et privat-drevet hostel tre minutter fra skolen. Cuba er en fargerik blanding av spansk, afrikansk, karibisk, kommunistisk og amerikansk og mer til. Da jeg kom i slutten av oktober var det høy luftfuktighet og hett, men det ble svalere etter hvert, heldigvis. Man kan leve enkelt og billig, mens de mer moderne og nye stedene har priser som kan minne litt om norske.. Mye er tungvint og komplisert. Men i Havanna er det lett å få hjelp og folk et vennlige og kontaktsøkende. Og da får man jo praktisert selv den mest klossete spansk. Cuba er regnet som et av de tryggeste landene i Latin-Amerika.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Vil så absolutt anbefale andre å reise dit. Spansken er litt annerledes enn i Spania, men landet er et eventyr og Havanna er et spennende reisemål.