Logg inn

Goethe Institut i Berlin

Sosialt med klassekamerater.
Sosialt med klassekamerater.
  • Sosialt med klassekamerater.
  • Der Mann, dessen...
  • Berlin med barn er bra. Et mangfold av artige lekeplasser.
  • Naturhistorisk museum.

Beskriv prosjektet ditt.

Jeg har fullført fire ukers tyskkurs ved Goethe Institut i Berlin. Jeg bodde til sammen to måneder i den tyske hovedstaden og nådde målet mitt om å beherske tysk nokså flytende. Jeg reiste med mannen min og tre barn og kan virkelig anbefale en sånn opplevelse.

Hva gjør dette relevant for deg?

Etter dramaserien SKAM har interessen for norske tv-serier økt kraftig. Allerede første uka etter at jeg var tilbake på jobb i NRKP3 fikk jeg henvendelser fra tysk presse om mitt kommende prosjekt "Line fikser kroppen". Det var både nyttig og artig å kunne svare på tysk. Det hadde jeg ikke hatt kompetanse til å gjøre uten å ha gjennomført dette kurset. Jeg nyter også å kunne følge bedre med på tyske tv-serier og filmer uten å være så avhengig av undertekst som tidligere. Temaene på Goethe Institut er interessante. Vi hadde moduler om blant annet innvandring, ungdomskriminalitet, søvnforskning og likestilling. For meg som P3-er som er på jakt etter historier fra unge folks virkelighet var det en stor bonus å bli kjent med unge fra hele verden. Undervisningen legger opp til samtaler og samarbeid, så man kan bli godt kjent med medelevene sine.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Ved kursstart må alle elever gjennomføre en skriftlig test og et intervju. Det gjør at man havner på et nivå ut fra sine tyskkunnskaper. Jeg havnet på nivået B2/C1. Første uka var jeg usikker på om jeg hadde blitt plassert på et for høyt nivå. Grammatikken var vanskelig å henge med på. I tillegg havnet jeg i en ambisiøs klasse hvor mange siktet seg inn på å jobbe eller studere i Tyskland påfølgende høst. Hvis læreren spurte; har dere fått nok lekser? Var svaret som oftest «nei» fra alle (bortsett fra meg). Jeg hadde ikke fått undervisning i tysk på 18 år, så det å komme inn i den grammatiske tankegangen var krevende.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Jeg leste en del tekster på tysk i forkant av kurset og bodde en måned i Berlin før kursstart, men min anbefaling er å lese seg opp på grammatikken på forhånd. Men så går jo slike ting seg til. Og gjør man (uønsket) mye lekser, blir man jo også relativt kjapt flinkere. Kursdagen er ikke så lang, men reiser man med familie vil jeg anbefale å be om å få gå kursene på formiddagen. Da kan det lettere kombineres med familieliv.

Studiested: https://www.goethe.de/ins/de/en/kur/ort/ber/kur.html?gclid=EAIaIQobChMIncC2kYKc2AIVxDLTCh01mAoHEAAYASAAEgKvBPD_BwE