Logg inn

Med Viten og vilje i SF

Mellom bakkar og berg i San Fran.
Mellom bakkar og berg i San Fran.
  • Mellom bakkar og berg i San Fran.

Beskriv prosjektet ditt.

Jeg deltok på "World Congress of Science and Factual Producers", som i år ble holdt i San Francisco i desember.

Dette er den viktigste og mest anerkjente kongressen innenfor vitenskapformidling for producere, programskapere og kringkastere verden over. Den holdes årlig, men på et nytt sted, gjerne nytt kontinent, hvert år.

Hva gjør dette relevant for deg?

Som producer i NRKs vitenskapsredaksjon er denne kongressen høyst relevant for å holde seg oppdatert, lære og bli inspirert av andre som jobber innenfor samme fagfelt. Her møtes mange av de største kringkasterne og programskaperne av vitenskap og faktaprogrammer, til tre dager med foredrag, visninger, debatter og workshops. I tillegg er det en arena for innovasjon og presentasjon av ny teknologi, og strategier for publisering på digitale medier.

Toneangivende navn fra BBC, National Geographic, Netflix, Discovery m.fl, var tilstede og delte tanker, erfaringer og utfordringer de har - som er mye av det samme vi her på berget har, selv om vi er i "lillebror" i denne sammenhengen. Ikke minst viktig å høre hva de andre satser på fremover, både uavhengige selskap og kringkastere. Når direktøren for dokumentarer i Netflix snakker om deres økte satsing på vitenskap og fakta (i både kort- og langformat), og hvilke programmer de ønsker seg, da lytter man.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Dette var tre intense og givende dager. Et møtested for å bli oppdatert på trender og tanker når det gjelder formidling av fakta og forskning. Det er viktig å kunne dele problemstillinger og utfordringer med et bredt og variert miljø, representert ved både små og store internasjonale produksjonsselskap. Det som overrasket var hvor lite pretensiøs denne kongressen var. Den hadde en inkluderende og sosial profil, og terskelen var lav for å komme i prat (ikke alltid en selvfølge). Her delte man villig vekk "What's the buzz", utvekslet både ideer og strategier for overlevelse i en hard tv-hverdag.

Eneste minus var at kongressen var såpass tettpakket, at man gikk glipp av en del interessante sessions.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Dette er en årlig kongress, skreddersydd for de som driver med formidling av fakta og vitenskap, i stor eller liten skala. En kan jo velge selv om en bare vil suge til seg hva de andre gjør, men det er absolutt en bra anledning til å bli kjent med - og opprettholde videre kontakt - med likemenn fra andre steder i verden.

Studiested: http://www.wcsfp.com