Logg inn

Global Investigative Journalism Conference 2017

Vi møtte igjen gravejournalisten Jo Stephens fra Washington Post. Da vi var på IRE-konferansen i Arizona for noen år tilbake, deltok vi på hans forelesning The Unsung Document, som ga oss stor inspirasjon den gangen. Nå underviser han i journalistikk ved Princeton University.
Vi møtte igjen gravejournalisten Jo Stephens fra Washington Post. Da vi var på IRE-konferansen i Arizona for noen år tilbake, deltok vi på hans forelesning The Unsung Document, som ga oss stor inspirasjon den gangen. Nå underviser han i journalistikk ved Princeton University.
  • Vi møtte igjen gravejournalisten Jo Stephens fra Washington Post. Da vi var på IRE-konferansen i Arizona for noen år tilbake, deltok vi på hans forelesning The Unsung Document, som ga oss stor inspirasjon den gangen. Nå underviser han i journalistikk ved Princeton University.
  • Khadija Patel har vært sjefredaktør i Mail and Guardian et års tid. Hun tok seg god tid til å møte oss i avisens redaksjon i Johannesburg.
  • Mail and Guardian opplever de samme økonomiske utfordringene som våre hjemlige aviser. Den undersøkende journalistikken er under press også der.
  • Her er en gruppe unge journalister i Mail and Guardian.
  • Her fra åpningen av Global Investigative Journalism Conference 2017
  • Her fra ett av seminarene: Covering Cops.
  • Her fra seminaret om korrupsjonsavsløringen Gupta-leaks. Til venstre forfatteren Jacques Pauw's som nylig hadde gitt ut den kontroversielle boka The President's Keepers. Tidligere hadde vi møtt Susan Comrie (nummer to fra høyre) da vi besøkte AmaBhungane.
  • Konferansen ble holdt på University of the Witwatersrand i Johannesburg.

Beskriv prosjektet ditt.

Vi deltok på den tiende Global-konferansen i Johannesburg, og samtidig benyttet vi anledningen til å gjøre avtaler som var relevante for oss som undersøkende journalister som til daglig jobber med politikk. Vi fikk gjennomført flere møter og oppdatert oss på den undersøkende journalistikken/den politiske journalistikken og den politiske dagsorden i Sør-Afrika. Vi hadde på forhånd spikret et opplegg som sikret oss kunnskap om bakteppet (Apartheidmuseet/Soweto med Sowetoeksperter), og svært gode møter med personer som både kunne gi oss en god oversikt over både stillingen til den undersøkende journalistikken og den politiske situasjonen i Sør-Afrika.

Vi fikk eksklusive møter den ene dagen med Sør-Afrikas fremste gravegruppe AmaBhungane, som i fjor hadde de store sakene om Guptaleaks og korrupsjonen i Sør-Afrika. Vi møtte den unge kvinnelige sjefredaktøren i den viktige avisen Mail&Guardian, Khadija Patel, der vi var innom flere interessante tema: Undersøkende journalistikk, politikk i Sør-Afrika og Europa og #meetoo. Vi fikk selvsagt også omvisning i avisens redaksjon. Vi møtte også Maren Sæbø, en av få frilansjournalister som livnærer seg på å skrive fra dette kontinentet i norske medier, noe som også ga oss større forståelse for situasjonen, rett i forkant av at ANC skal velge ny ledelse, og valget som kommer året etter.

Konferansen startet onsdag med et arrangement for tilreisende journalister og fra torsdag var det fullt program hver dag. Vi startet med plenumsdebatten "Investigating the new autocrats" og fortsatte med blant andre WPs Cheryl Thompson beste tips for undersøkende journalistikk og "Covering cops" og fact-chekcing.

Det er stor bredde i seminarmenyen til Global-konferansen. Noen av kursene er veldig "hands-on", spesielt de som tar for seg datastøttet journalistikk. Andre er mer ordinære plenumsdebatter eller seminarer der journalistene snakker om sine egne saker, hva de fant og hvordan de jobbet. Det gjør godt å få løftet blikket over de - til sammenligning - relativt enkel problemstillingene vi selv kan bale med til daglig. Her kommer journalister som blir drapstruet eller "må reise ut av landet en stund" på grunn av sakene de skriver. Flere av dem har opplevd at kolleger har blitt drept. Dagene på konferansen, og møtene forut, ga oss masse ny energi til videre jobbing - i tillegg til faglig oppdatering.

Hva gjør dette relevant for deg?

Vi jobber med undersøkende journalistikk innenfor blant annet næringsliv og politikk til daglig. Alt vi erfarte i Johannesburg var svært relevant for vårt daglige virke. Vi deltok på samtlige korrupsjonskurs og de kursene som omhandlet Sør-Afrika spesielt, siden situasjonen der nå er uhyre spennende og interessant. Å høre hvilke etiske dilemmaer andre journalister fra hele verden gjør - og hvilke valg de tar - er både interessant og lærerik. Man får også input på hvilke tema som kan være interessante å ta tak i selv.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Vi er svært fornøyde med at vi laget oss et opplegg på egenhånd i forkant. Det betydde at da vi kom på konferansen var det atskillig flere av seminarene som var relevante for oss, og der vi hadde kunnskap om temaene som ble diskutert - og kunne følge debatten langt bedre enn mange andre, virket det som. Plusser med denne konferansen er den helt unike måten å treffe folk på og sikre deg nettverk på de områdene du selv jobber på.

Når det gjelder seminarene er noen hyperrelevante og lærerike, andre totalt meningsløse. Å stå å høre at du må skaffe deg rede på lovgivningen i eget land, er ikke akkurat opplysende. Første dagen var ikke all verden, men så tok det seg veldig opp. Vi er veldig fornøyde med hele pakka og føler oss mer oppdaterte både som journalister og samfunnsmennesker.

Et minus som ikke går på det faglige opplegget, var at vi bodde i et område som gjorde at vi måtte være langt mer forsiktige med å bevege oss ute enn vi hadde planlagt. Hotellets ansatte ville helst følge oss - også bare for en tur på butikken.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Sørg for å lage et opplegg i tillegg til konferansen. Gir en flying start og gode kontakter allerede før konferansen. Velg gjerne ett spesialområde du ønsker å fordype deg i på forhånd. Om du har vært på tilsvarende konferanser tidligere, kan du ikke forvente at de gamle traverne leverer nyheter. Det blir mer av det samme, men det kan likevel være nyttige gjensyn og påminnelser. Det er lurt å sette seg godt inn i programmet på forhånd, slik at man finner de mest relevante seminarene. Og reiser man to sammen, er det lurt å dele seg og heller gi hverandre et referat i etterkant. OG: dersom et seminar ikke funker - gå og velg et annet.

Studiested: https://gijc2017.org/