Logg inn

Alarm i Skatteparadis - Offshore Alert

Oversikt over verdens skatteparadiser
Oversikt over verdens skatteparadiser
  • Oversikt over verdens skatteparadiser

Beskriv prosjektet ditt.

Jeg ønsket å dykke ned i dypet av skatteparadisøkonomien. Enorme pengestrømmer går gjennom såkalte lavskattejurisdiksjoner - land og territorier som tilbyr utlendinger å sette opp offshore-selskaper hvor de kan unngå innsyn, skatt og offentlighet. Industrien har kommet i søkelyset etter store lekkasjer som f.eks Panama Papers, men i realiteten har dette vært en journalistisk utfordring i mange tiår for undersøkende journalister, helt fra Jahre-saken til Oljefondets investering i Formel-1. Mitt prosjekt var å lære mest mulig om utviklinger og utfordringer knyttet til skatteparadiser, samt utvikle kilder og kontakter internasjonalt som kan være nyttige i mitt arbeid. Offshore Alert markedsfører seg slik: "An educational and networking event for buyers, providers and investigators of high-value, complex international financial products and services" "6+ hours of networking with some of the world's top fraud investigators, asset recovery specialists, insolvency practitioners, litigation funders, regulators, law enforcement agents, victims, service providers, and financial journalists from major news organizations "

Hva gjør dette relevant for deg?

Våre gravesaker i DN har ofte en eller annen tilknytning til skatteparadiser. De siste årene har jeg skrevet saker som spenner mellom så vidt forskjellige temaer som narkotikakriminelles hvitvasking av penger, til Norges Banks investeringer gjennom Statens Pensjonsfond Utland (Oljefondet). I hele dette spekteret må vi ofte følge pengestrømmer og selskapsstrukturer gjennom såkalte skatteparadiser. I slike saker må vi finne ut hvordan vi finner ut noe i et underutviklet land på andre siden av kloden. For eksempel: - Hvem eier selskapet vi undersøker - Hvordan finner vi informasjon om selskapet? - Hvordan kan vi - og hvem kan hjelpe oss med å - ta ut dokumenter som er tilgjengelig. Offshore Alert berører alle disse temaene, regler og hvilken utvikling som skjer i dette området.

I tillegg er konferansen full av mennesker som jobber med slike ting, som etterforskere, advokater, journalister og tilretteleggere av skatteparadisselskaper. Konferanseprogrammet hadde fullt av interessante debatter som dekket disse områdene. Allerede første programpost handlet om "trends and developments" , som hvilke skatteparadiser som vinner terreng (St Vincent & Grenadinene, Belize, etc) og hvilke som taper. Hva gjør de rike og ultrarike med pengene sine? Og utviklingen innen økonomisk kriminalitet. På denne programposten var panelet befolket blant annet av en advokat fra De britiske jomfruøyene og sjefen for etterforskning av kriminalsaker for USAs skattemyndigheter, IRS. Denne gangen var det også stor interesse for skatteparadisenes "enemy number one": ICIJ - det internasjonale konsortiet som står bak Panama Papers og Paradise Papers - hvilke motiver det har, og om de behandler skatteparadiser rettferdig.

Jeg kunne følge både konkrete faglige sesjoner, som "A Forensic Accountants Guide to Indentifying Fraud" og hvordan SEC bruker stordata til å spore innsidehandel, til mer politiske temaer som hvilke stater som tillater enkeltpersoner å kjøpe statsborgerskap, og hva det koster. Det var også temaer rundt kryptovaluta og virtuelle valutaer. Jeg vil også nevne at det var sesjoner av journalistfaglig interesse, blant annet en sesjon om gravejournalister som finansierer sin virksomhet ved å dele informasjon med «shortselgere», som bruker informasjonen til å spekulere i fall i aksjekursen på selskaper som blir omtalt. Ett av disse er sharesleuth.com, som finansieres av finansmannen Mark Cuban, som i bytte får tilgang til kritiske reportasjer før de blir publisert, og kan posisjonere seg for å tjene på fall i aksjekursen. Men også hedgefondforvaltere som jobber med å finne og investere i selskaper som vil gå dukken, og deler info med journalister for å bidra til å avsløre selskapet, og påvirke aksjekursen nedover. Interessante diskusjoner om samspillet mellom disse.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Konferansen er ikke bare fullpakket av interessante temaer i programmet, men også befolket av meget interessante mennesker. Etterforskere, whistleblowere, myndighetspersoner, journalister og advokater fra begge sider omgår i en veldig sosial setting. En kan innvende at en del av programpostene er mest for revisorer og jurister, men det er også sesjoner som er journalistfaglig veldig interessante, og arrangørene forstår samspillet mellom «oss og dem» veldig godt, og legger til rette for god dialog. Både ICIJ og skatteparadismedier var representert i programmet.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Det er veldig nyttig å dra på konferanser som ikke først og fremst er journalistkonferanser for å gå i dybden på temaer man er interessert i. Denne konferansen har en veldig fin vinkling opp mot journalistikk også, og den har en søsterkonferanse i London på høsten. En viktig del av opplegget er nettverksbygging, det vil si være sosial og åpen for å møte andre typer mennesker. Det er softwareutviklere, varslere, journalistkolleger og researchere som alle har kunnskaper og interessante historier. Så det beste tipset er å hoppe i det. Alle andre er der for å hygge seg, så det er lett å henge på.

Studiested: https://www.offshorealert.com/conference/miami/2018/