Logg inn

Innføring i muntlig arabisk ved Tel Aviv University

Tel Aviv sett fra den sørlige bydelen Jaffa
Tel Aviv sett fra den sørlige bydelen Jaffa
  • Tel Aviv sett fra den sørlige bydelen Jaffa
  • Einstein Dormitories - internatområdet.
  • Pugging og frokost på en av Tel Avivs mange kafeer!
  • På utflukt til Jerusalem og tempelhøyden
  • Fornøyd student!
  • Foreleser Ilan (t.v.) og deler av klassen
  • På besøk hos Keshet 12, en av israels største kringkastere
  • Hummus til frokost, lunsj og middag...
  • Ingen tur til Israel uten et besøk til klagemuren med tempelhøyden i bakgrunnen..
  • Tel Aviv campus er full av donert kunst og skulpturer..

Beskriv prosjektet ditt.

Jeg tok et sommersemester på drøye tre uker ved Tel Aviv-universitet som tilbyr en rekke kurs med engelsk undervisning for internasjonale studenter. Kurset jeg tok var en intensiv innføring i muntlig arabisk for nybegynnere, og jeg hadde ikke noe erfaring med språket fra før. Undervisningen bestod av tre og en halv time søndager-torsdager, og for å henge med i undervisningen var det nødvending å pugge/gjøre lekser i to-tre timer før neste leksjon. Undervisningen foregikk i klasserom med en liten gruppe studenter (8 stk) fra ulike deler av Europa og Nord-Amerika.

I løpet av kursperioden dro vi på en klassetur til Rambla og Lod som er byer i det sentrale Israel som har større arabisk populasjon sammenlignet med de fleste andre byer i Israel. Jeg tok meg også tid til å møte TV-produsenter og formatutviklere fra Keshet12, som er en av de største kringkasterne i Israel for å utveksle erfaringer og tanker om underholdningsformater og overgangen fra lineær til strømmebasert seing.

Hva gjør dette relevant for deg?

I redaksjonen som jeg leder har vi ved jevne mellomrom gjester som er relativt nyankomne fra arabisk-talende land og som snakker begrenset norsk, eller vi har gjester som har med seg foreldre eller besteforeldre som bidrar til trygghet for gjesten som skal levere på sending, og da ønsker jeg å kunne ønske velkommen og/eller takke for deltagelse på en måte som skaper tillit. I tillegg jobber jeg med å utvikle et programkonsept hvor det å kunne kommunisere på arabisk vil være en stor fordel i videre utvikling. Å lære språk gir også innsikt i kultur og historien som "omgir" språket, og som redaksjonsleder for et program som skal fortelle historier til folk med svært ulike bakgrunner, så gir en slik innsikt verdifull kunnskap.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Selve kurset var svært nyttig og lagt opp slik at det var mulig å følge selv uten forkunnskap om språket. Med en såpass liten gruppe, så kunne foreleseren ta seg tid til oss alle, samtidig som han benyttet seg av et nyutviklet nettbasert kurs som han flettet inn i undervisningen. Dette fungerte veldig bra. Utviklerne av nettkurset var også på besøk i klassen for å se hvordan vi brukte det i undervisningen og tok imot innspill til forbedring. Jeg ble i utgangspunktet litt skuffet over at kurset bestod av mindre læring av ord, setninger og fraser enn jeg hadde trodd, da foreleseren i stedet insisterte på at vi skulle lære oss det arabiske skriftspåket. Men i etterkant når jeg har lært å skrive og lese (sånn nesten i hvert fall!) arabisk, så ser jeg at det er svært så nyttig for videre læring.

Det å ta kurset i et land hvor arabisk ikke er hovedspråk gjorde at jeg måtte oppsøke spesifikke bydeler for å høre språket rundt meg og praktisere noen få fraser, så det ville nok gitt litt ekstra læring å ta kurset et sted hvor man er omgitt av arabisk tale. Men samtidig var det svært interessant å bo noen uker i Israel og bli kjent med folk som står midt oppe i en konflikt som dekkes mye i media her hjemme.

Undervisningen foregikk på ettermiddagen - fra 14.30 - 18.00 og det ga fine muligheter til å bruke dagen til å komme seg litt rundt og se byen ved å pugge på andre steder enn lesesalen. Tel Aviv-universitetet er Israels største, med rundt 30 000 studenter ellers i året, men på sommeren er det mindre aktivitet og det er enkelt å orientere seg seg der. Det internasjonale kontoret er svært imøtekommende og hjelper med hva det måtte være. Ved innrullering som student får man også helseforsikring, og skulle uhellet være ute, så er alt av behandling og medisiner gratis.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Jeg valgte å bo på internat på universitetsområdet, da det var det mest økonomisk fornuftige. Det ville jeg nok ikke gjort igjen, da det i all hovedsak var bachelor-studenter som bodde der, og de aller fleste var i tidlig 20-årene.. I tillegg ligger universitetet litt nord for bykjernen av Tel Aviv, så jeg vil anbefale å bo nærmere sentrum. Tel Aviv har et ganske høyt prisnivå, men det er også en spennende by å tilbringe tid i. Det er uante mengder restauranter, barer, museer, strender og shoppingmuligheter der, og det oppleves som en svært trygg by. Jeg gikk og/eller tok buss på kryss og tvers av hele byen, og det er gode bussforbindelser til de fleste andre byer i landet. Grunnet stort fokus på sikkerhet, så er alle deler av søkeprosessen til universitetet omstendelig, så beregn litt ekstra tid til dette.

Studiested: https://english.tau.ac.il/