Logg inn

Engelsk i Oxford – mer engelsk blir det ikke

Du skal lete lenge etter vakrere rammer for studiene enn i Oxford.
Du skal lete lenge etter vakrere rammer for studiene enn i Oxford.
  • Du skal lete lenge etter vakrere rammer for studiene enn i Oxford.
  • Oxford byr på historiske omgivelser og lange tradisjoner. Et supert sted å lære.
  • Gruppene på Kheiron school var små og med studenter i alle aldre.
  • God tid til å lese interessant litteratur i behagelige omgivelser er en av de mange tingene som gjør en studiepermisjon  bra!

Beskriv prosjektet ditt.

Jeg jobber i Aftenpostens feature-redaksjon og bruker ofte engelsk i jobben. Jeg må lese, og forstå, korte og lange tekster, sende e-poster eller brev og gjøre intervjuer muntlig eller skriftlig. Jeg er, som de fleste nordmenn, rimelig god i engelsk, men har lenge kjent på behovet for et systematisk løft. STUP ga en fantastisk mulighet.

Jeg bestemte meg tidlig for at Oxford ville være et bra sted: En forholdsvis liten og oversiktlig by, med masse aktivitet, interessante mennesker og tilbud jeg kunne nyte godt av. Jeg brukte ganske lang tid på å finne en skole som kunne passe (jeg ville ikke tilbringe fire uker med 19-åringer på party-tur) og forhørte meg med kontakter i Oxford. Jeg valgte til slutt Kheiron School of English, og angrer ikke. Skolen tilbyr fleksible, individuelle, timeplaner, der du selv velger hvor mange klasser (dobbelt-timer) du vil ta og om du vil delta i «general english» eller eksamenforberedende kurs. Jeg valgte begge deler – etter først å ha tatt en online test, som plasserte meg på «advanced» nivå (C1). Der vil jeg tro de fleste norske journalister hører hjemme, minst!

Hva gjør dette relevant for deg?

Målet mitt var å bli tryggere i "hverdagsengelsk" i forbindelse med jobb. Jeg var innstilt på å suge til meg det som var mulig av språkstimulerende opplevelser, og fant raskt frem til listen over åpne forelesninger på universitetet og et mangfold av andre møter, seminarer, forestillinger, konserter og grupper. Jeg traff mange hyggelige mennesker, opplevde mye spennende og brukte engelsk kontinuerlig. Uten at jeg kan dokumentere det, er jeg ikke i tvil om at engelsken min er bedre, og at jeg er en tryggere engelskbruker.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

De fleste elevene på skolen er i 20-årene, mange var europeiske studenter som har tatt et avbrekk for å jobbe som au-paire og kvalifisere seg gjennom en internasjonal engelsk-eksamen i tillegg. Vi var også noen skikkelig «voksne» i jobb, og klassene utgjorde som oftest en spennende mix av folk som førte til mange interessante diskusjoner. Gruppene var små. Rett som det var jeg alene med en lærer, jeg tror aldri vi var flere enn seks. Lærerne var svært dyktige og ekstremt vennlige. Skolen var ikke tatt av «techno-bølgen» og satset på samtaler, tavleundervisning og muntlige/skriftlige oppgaver mens vi satt samlet rundt et bord. Undervisningen var variert, morsom og engasjerende, og latteren runget ofte mens vi lærte.

Hvis jeg skal peke på noe som kunne vært bedre, måtte det være en noe mer spisset undervisning direkte mot mine behov for å lese og forstå nyheter og gjøre intervjuer. Men flere ganger la lærerne inn aktuelle nyhetssaker og temaer i undervisningen, og var svært oppmerksomme på mine behov knyttet til jobb. Det var også mulig å ta privattimer der opplegget ble skreddersydd. Oxford er en dyr by – og jeg strevde litt med å finne et sted å bo til en fornuftig pris. Skolen tilbyr «homestay» hos familier, men det lød litt vel intimt. Jeg fant til slutt et helt ok og rimelig Airbnb-tilbud et stykke utenfor sentrum. Der ble jeg utstyrt med sykkel, og det viste seg å være ideelt. Uten å måtte ta buss en eneste gang fartet jeg rundt i absolutt hele byen – og startet dagen med en frisk sykkeltur på snaut 20 minutter. Bare det å være en del av sykkelrushet mellom Oxfords vakre, historiske bygninger, var en opplevelse i seg selv.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Jeg anbefaler alle å studere engelsk i Oxford. Det er kanskje verd å sjekke andre skoler (det finnes mange) som er mer direkte rettet mot «profesisonals». Men jeg anbefaler også gjerne Kheiron. Og viktigst av alt: Vær aktiv og nysgjerrig og sky andre nordmenn : )

Studiested: https://www.google.no/search?q=kheiron+school+of+english&oq=kheiron+schoo&aqs=chrome.1.69i57j69i59j0l3.4129j1j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8