Logg inn

Historien

Robert McKees Story seminar på Regent's University november 2018. Foto: Robert McKee Seminars
Robert McKees Story seminar på Regent's University november 2018. Foto: Robert McKee Seminars
  • Robert McKees Story seminar på Regent's University november 2018. Foto: Robert McKee Seminars
  • Robert McKee bruker Casablanca som eksempel og næranalyse-film. Ikke fordi det er verdens beste film, men fordi alle kjenner den og den har alle virkemidlene. Foto: Robert McKee Seminars

Beskriv prosjektet ditt.

Robert McKees kurs "Story". Et tredagers kurs i historiefortelling for "stage, page and screen" med nærstudie av filmen Casablanca. Ved Regent's University, London, 16.-18.11.18.

Hva gjør dette relevant for deg?

Jeg skriver featurereportasjer og bøker i mange sjangere. Historiefortelling er nyttig og inspirerende. Selv om kurset tar utgangspunkt i manusskriving for film, så er det overførbart til andre medium. McKee selv mener også at hans råd og erfaringer kan være til nytte både for "stage, page and screen".

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Robert McKee er en legende og han vet det selv. Den 77 år gamle manusforfatteren, manusdoktoren og anekdotemaskinen foreleser fra morgen til kveld i tre dager, nærmest kjemisk fritt for hjelpemidler eller powerpoint-slides, tilsynelatende uten å bli sliten. Antakelig går store deler av kurset på autopilot etter 30 år med forelesninger og lærebokskriving. You have to hook them, hold them and reward them, sier han. Og på mange måter lever han også opp til sin egen metode. McKee øser av morsomme historier og karakteristikker av Hollywoodkolleger. Anne, kona til Steven Spielberg skrev jo manus til "Big". Og hun vet jo mye om en liten gutt fanget i en voksen manns kropp"... Samtidig kan han fint spørre publikum om svar på hva vi synes om den nye "Widows"-filmen (Han synes den er fantastisk.) Men om noen kommenterer direkte noe han sier, kan han bryskt be dem om ikke å avbryte. McKee er åpen på at dette ikke er regler man MÅ følge, men hans erfaring som manuskonsulent og manusforfatter av hva som fungerer, hva som er det vanlige. Som han selv sier: “Anxious, inexperienced writers obey rules. Rebellious, unschooled writers break rules. Artists master the form.”

Kurset kan oppleves som litt "taletungt", siden han alene snakker uten stans i nesten tre fulle dager. Han brukte kanskje 4 slides totalt. Siste halve dagen er satt av til nærstudie av filmen Casablanca scene for scene med filmen på storskjerm. Man kunne ønsket seg flere eksempler i løpet av de første to dagene, om ikke annet for å visualisere poengene hans, eller for å bryte opp lange dager. Nærstudien av Casablanca var lang, men veldig illustrerende og pedagogisk bra. Ikke minst er tankene hans om bevisste og underbevisste mål for karakterene opplysende. Underteksten må være gjennomtenkt, selv i The Terminator, sier han: "If the story you're telling is the story you're telling, you're in deep shit!"

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Det kan være nyttig å ha bladd gjennom McKees bok "Story", slik at du er kjent med de amerikanske fag-uttrykkene. Det er også nyttig å ha gjenoppfrisket noen av hans favorittfilmer, spesielt Casablanca, som han dybdeanalyserer siste halve dagen.

Studiested: http://mckeestory.com