Logg inn

Arabisk: Fra Trondheimsveien til Beirut

Det første bildet jeg tok da jeg kom til Beirut. Sør i Beirut, nær flyplassen er det Hizbollah som kontrollerer området.
Det første bildet jeg tok da jeg kom til Beirut. Sør i Beirut, nær flyplassen er det Hizbollah som kontrollerer området.
  • Det første bildet jeg tok da jeg kom til Beirut. Sør i Beirut, nær flyplassen er det Hizbollah som kontrollerer området.
  • Raouché, due-klippen. Dette er turist-Beirut
  • Beirut Souks. Gjenoppbyggingen av sentrum etter borgerkrigen er omstridt.
  • Kveld på Martyrplassen
  • Et av de få gamle byggene som står igjen i sentrum er det tidligere bygget til den fransk-talende avisen L´Orient- Le Jour.
  • Sabra og Shatila. Her har palestinske flyktninger bodd siden 1948.
  • Syriske flyktningleire i Bekaadalen
  • Der nede ligger Beirut
  • Er det bestefar og barnebarn? Møtte dem på stranden i Beirut.

Beskriv prosjektet ditt.

Lære meg basis-arabisk i muntlig og skriftlig Modern Standard Arabic, samt dialekten Levanten-arabisk som snakkes blant annet i Syria, Libanon og Jordan.

Hva gjør dette relevant for deg?

Jeg dekket terrorangrepene i Frankrike og Belgia i 2015 og 2016, og kom bort i miljøer hvor jeg gjerne skulle kunnet snakke arabisk. Det samme gjaldt under flyktningkrisen i 2015. Jeg har alltid vært interessert i språk og snakker flere språk etter å ha bodd en rekke år i Belgia, Sveits og USA. For meg er dette en måte å skjerpe hjernen på.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Det var et mål å kunne snakke daglig-arabisk og å kunne gjennomføre enkle intervjuer på arabisk. Det er komplisert å lære seg arabisk, og innimellom har jeg vært fristet til å gi opp. Fleksibilitet fra Arabisk skole i Oslo i en hektisk journalist-hverdag har gjort dette mulig. Ikke sjelden har jeg måttet flytte timer. Det er ingen som snakker Modern Standard Arabisk, men dette er grunnlaget for å lære seg en dialekt. Levanten-arabisk er en variant, i Egypt og i Gulfstatene snakker de en annen dialekt. Jeg måtte rett og slett velge en dialekt. Alps språkskole i Beirut er en liten og hyggelig skole, med engasjerte lærere, og jeg anbefaler den gjerne. Jeg skulle gjerne ha praktisert enda mer i Beirut. Jeg valgte å gå i en klasse som hadde et veldig høyt nivå, høyere enn jeg egentlig var på, men det var lærerikt og gir et godt utgangspunkt for videre studium hjemme.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Vær ambisiøs. Jeg valgte å følge en klasse som egentlig var litt for avansert for meg, men jeg lærte masse. Engasjer deg sosialt på språkskolen. Det gir masse kontakter fordi de som gikk på min språkskole f.eks var journalister, eller jobbet for internasjonale organisasjoner. Delta på utflukter, kinobesøk eller gå på restaurant. Du får masse kunnskap om landet og språket gjennom det. Jeg bodde i et strøk hvor ikke mange snakket engelsk eller fransk. Det ga muligheter til å praktisere med grønnsakshandler Fatima eller de som jobbet på vaskeriet tvers over veien. Ta kontakt med lokale journalister. Journalister liker ofte godt å dele av kunnskap og kontakter. Gjennom det fikk jeg ny kunnskap om terrorgrupper i Midt-Østen. Noen av klassekameratene mine bodde hjemme hos libanesere og det kan absolutt anbefales. Det gir masse språktrening.

Studiested: https://alpsarabicbeirut.org