Logg inn

Videoproduksjon med Ken Kobré

Beskriv prosjektet ditt.

I slutten av november 2018 fikk jeg være med på en femdagers videoworkshop med Ken Kobre. Kobre har skrevet ‘bibelen’ for studenter innenfor fotojournalistikk, Photojournalism: The Professionals’ Approach, som er kommet ut i 7 forskjellige utgaver siden første utgave kom ut på begynnelsen av 1980-tallet. Han er pensjonert professor i journalistikk, og har undervist blant annet på San Francisco State University og University of Missouri. I de siste 20 årene har han gått mer over til video og har også skrevet læreboken Videojournalism: Multimedia storytelling. Dokumentarfilmene hans er blitt vist både på amerikanske PBS, franske tv-kanaler og på filmfestivaler. Jeg tok kurset i Carces, Frankrike, hvor han tilbringer mye tid. Kurset besto av fem dager med video-opptak og redigering. Kobre hadde organisert små historier i lokalmiljøet rundt landsbyen i Provence som ble filmet: blant annet tur med hest og kjerre gjennom den lille landsbyen, besøk til en vingård og møte med en pensjonert fiolinist fra London Symphony Orchestra som holdt spontankonserter i en kirke og en restaurant i Carces. Jeg filmet mens han hadde oppsyn og kunne gi tilbakemelding umiddelbart i felten. Jeg hadde også med drone og vi gjorde opptak med den i vingården. Etter opptak så vi sammen på opptakene og redigerte historiene i Adobe Premiere.

Hva gjør dette relevant for deg?

Jeg har jobbet som fotojournalist og skrivende journalist i mange år. Jeg har lenge hatt lyst til å utvide repoertoaret til video, og nå fikk jeg anledning til å lære hos en som er fokusert på å være en effektiv lærer som får det beste ut av studentene. Kobre har undervist i video i mange år før han gikk av med pensjon for noen år siden. Han skjønte hva slags nivå jeg lå på, og endret planen til å reflektere det.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Styrken til Ken Kobre ligger i hans tilnærming til undervisning. Hans fokus er på å få mest mulig overføring av kunnskap og ferdigheter på så kort tid som mulig. Alt er ‘hands-on’. Det går ikke lang tid før man kastes uti det, og man lærer fort av sine feil. I tillegg var han tilstede under alle opptakene og kunne selv se hva jeg gjorde riktig og feil. Han er tilhenger av cinema verité, der man er ute etter å kunne følge en ekte situasjon og klippe sammen til en dokumentar i etterkant. De som har andre mål og ønsker, eller som er mer interessert i å lære noe mer avansert på redigeringssiden, vil kanskje ha bedre utbytte hos andre.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Kobre er bra på grunnleggende ferdigheter innenfor video. Workshopen ble skreddersydd, så det er viktig å vite hva du har som mål på forhånd. Det er også positivt om du har litt videoerfaring fra før, og eget kamerautstyr er påkrevd. Ken Kobre kan kontaktes på kobre@kenkobre.com.

Studiested: kobreguide.com