Logg inn

Spansk i Costa Rica

Beskriv prosjektet ditt.

Costa Rican Language Academy (CRLA) hadde meg som elev i spansk i to uker, fra 10-21 desember 2018. I tillegg til å lære spansk, ville jeg reise rundt i Costa Rica, landet som har vernet en fjerdedel av sitt totale areal for å ta vare på sin enorme biodiversitet. Planen var å praktisere nyervervede kunnskaper på ferie til noen utvalgte naturområder. Først og fremst ville jeg oppleve regnskog.

Hva gjør dette relevant for deg?

I min jobb klargjør jeg innkjøpte programmer for sending i NRK. Språkkunnskaper er generelt nyttig og viktig. Rapporter skrives på engelsk, men infotekster skal oversettes fra ulike språk, originallyd skal legges tilbake og det er generelt greit å kunne språk i lytte – og kontrollsituasjonen for å oppdage feil - for å nevne noen problemstillinger.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Jeg lærte en god del spansk og jeg opplevde fantastiske skoger og lærte mye om dem også. Jeg måtte snakke spansk på rundturen. Ikke alle kan engelsk i Costa Rica. CRLA var en god skole og mi profesora Laura var en fantastisk lærer; entusiastisk og morsom, erfaren og systematisk. Jeg valgte klasseundervisning. Det var ikke så veldig mange elever på denne tiden av året så klassen var liten. Det fungerte bra. De andre i klassen gikk på skole mandag til torsdag , så fredager hadde jeg Laura for meg selv. Det gav anledning til å spørre om ting jeg gjerne ville prioritere å lære. Jeg gikk fire timer hver dag, tre før lunch, en etter. Max fire timer pr. dag hadde min spansklærer i Oslo sagt på forhånd, og det stemte. Skolen var også behjelpelig på alle måter mot meg som turist og besøkende i et fremmed land. De holdt en times infomøte om ulike forhold i Costa Rica og de hjalp med å søke informasjon om aktiviteter, kjøpe bussbilletter osv. De fleste elevene var unge og bodde i såkalt homestay. Jeg bodde på hotell Ave del Paraiso, ti-femten minutters gange til skolen . Her gjorde jeg lekser tidlig morgen på min balkong mens jeg lyttet til fremmede fuglelyder i området.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Burde kanskje gått mer enn to uker på skolen, men bra med to også. Jeg tok et kveldskurs på Folkeuniversitetet to timer en kveld i uka i månedene før jeg dro. Spansk for begynnere. Det var bra å ha litt grunnlag. Glad for det. Skolen gjennomførte en muntlig test før jeg ble plassert i klasse. På forhånd hadde de også sendt skriftlig test. Alt fungerte bra på denne skolen, men jeg vil kanskje ikke anbefale skole sentralt i San Jose for folk med følsomme luftveier eller som er dårlig til beins. Universell tilrettelegging virker litt ukjent og det er ganske forurensa luft fra de enormt mange bilene. Litt skummelt å krysse gatene til fots. Det var imidlertid veldig interessant å oppleve en storby så ulik Oslo. Mye trafikk men også stille gater. Og den som ser etter det vil finne fugler og dyr og sommerfugler også her.

Studiested: https://spanishandmore.com/