Logg inn

Fra kodekurs til kode24.no

Her sitter jeg og jobber på hovedprosjektet; politibil.no
Her sitter jeg og jobber på hovedprosjektet; politibil.no
  • Her sitter jeg og jobber på hovedprosjektet; politibil.no
  • Her prøver jeg å gjøre ferdig studiet, samtidig som jeg jobber med lanseringen av kode24.no, i juli 2018.
  • Under arbeidet med de mest krevende prosjektene påkalte jeg fagekspertisen til kompis og senere fagredaktør i kode24.no; Jørgen Jacobsen.
  • Å stå på eksamen var det aller siste skrittet; det føltes bra, etter over ett år med studier.

Beskriv prosjektet ditt.

Jeg fikk stipend til å ta en såkalt “techdegree” på nettstudiet Treehouse, i “fullstack Javascript-utvikling”. Det er et veldig omfattende studie i programmering, for å kunne det meste man trenger for å utvikle alle slags løsninger til nettet. Kurset skulle ta rundt et halvt år ved minst tre timer studier hver eneste dag. Men da jeg skulle gjøre dette ved siden av jobben som journalist i Dinside/Dagbladet, ba jeg om midler til å ta kurset på ett år. Kurset består av utallige timer med foredrag, 39 kurs, 243 quizer, 214 utfordringer, 11 store kodeprosjekter, ett “capstone” hovedprosjekt (politibil.no for min del), én eksamen og anslagsvis 246 timer med jobbing. Mye jobb, altså. Veldig mye jobb. Derfor lover nærmest Treehouse at man faktisk kan få jobb som utvikler etterpå: Du er borte i det aller meste en fullstack webutvikler trenger å kunne, og de totalt 11 prosjektene utgjør en portefølje som beviser at du faktisk kan programmere. Min plan for å ta med det jeg lærte inn i jobben som journalist for Dinside/Dagbladet, og bli en vaskeekte journalist av framtida. Jeg skulle kunne kode små løsninger for å både presentere, og produsere, datadrevet journalistikk. Og det kan jeg nå i mye større grad enn før studiet - jeg hadde allerede programmert en del på fritida. Men kurset ga meg kunnskapen og motet jeg trengte for noe helt annet: Starte Norges første nettavis for utviklere, i samme mediehus: kode24.no. Sammen med Jørgen Jacobsen, som nå har permisjon fra jobben som utvikler i Dagbladet. Arbeidet med kode24 starta på vårparten 2018, og har siden det vært ganske intenst, da vi er bare to stykker som gjør det aller meste. Dette bidro til at jeg ikke klarte å fullføre studiet mitt på ett år. Jeg ble ferdig med min avsluttende hovedoppgave og stod på eksamen i januar 2019 - ikke i september 2018, som planlagt. Uten Stup-stipendet og Treehouse-studiet er det slettes ikke sikkert jeg hadde våget å bli med på kode24-eventyret. For skal du drive en nettavis for utviklere, må du vite hva du skriver om. Så jeg er utrolig takknemlig for at Stup ga meg midlene, og ikke minst puffen i ryggen, for å studere det som inntil da hadde vært min hobby, og som nå har blitt mitt levebrød gjennom kode24. Kombinasjonen av journalistikk og kode har gitt norske utviklere en allerede svært populær nettavis, og Aller Media / SOL det som snart er en viktig bidragsyter til økonomien på mediehuset vårt. Tusen takk! <3

Hva gjør dette relevant for deg?

Treehouse-studiet ble altså mer relevant enn jeg hadde våget å håpe på; som en stor del av min faglige kompetanse som redaktør for utviklernes egen nettavis kode24.no.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Treehouse er opptatt av å favne bredt, for å forberede folk på arbeidslivet. Det betyr at du lærer mye som du neppe noen gang kommer til å få bruk for, litt som i skoleverket forøvrig. For meg, som redaktør av kode24.no, er dette bra. For nå vet jeg litt om alt innen utvikling, slik journalister skal om hvilket som helst fagområde de skriver om. Men skulle jeg brukt dette mer til ren journalistisk arbeid, ville jeg vurdert mer spissede kurs, for å lære mer om det som er relevant, og mindre om det andre.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Tenk gjennom hvorfor du vil lære deg å programmere. Er det for å presentere journalistikk, trenger du kanskje ikke å lære deg programmering, men heller gå et kurs i løsninger som Infogram. Er det for å kunne lage enkle, interaktive løsninger, bør du vurdere kurs om frontend-utvikling fokusert på én teknologi, for eksempel React.js - heller enn alle sammen, både på forsida og baksida av serveren, slik jeg gjorde. Er det for å kna tall og behandle store datamengder, finnes det helt sikkert egne kurs for dette, også. Som kanskje handler mer om å takle store Excel-skjemaer enn å kode dine egne, kompliserte backend-løsninger. Jeg tror man for raskt antar at man må lære seg å programmere, og undervurderer hvor komplekst det er. Og jeg tror jeg hadde brukt enda lenger tid på dette Treehouse-programmet om jeg ikke hadde programmert på fritida fra før. Så sjekk gjerne ut småkurs i programmering fra gratis kilder som Youtube og Medium for å finne ut om det faktisk er noe for deg. Men misforstå meg rett: Selv synes jeg programmering er noe av det gøyeste som finnes, både i jobb- og hobbysammenheng! Og jeg håper flere får øya opp for det samme.

Studiested: https://teamtreehouse.com/techdegree/full-stack-javascript