Logg inn

Primavera i Toscana

Firenze byr på en utrolig kulturarv, og det mangler ikke på opplevelser.
Firenze byr på en utrolig kulturarv, og det mangler ikke på opplevelser.
  • Firenze byr på en utrolig kulturarv, og det mangler ikke på opplevelser.
  • Nok en dag på utflukt.
  • Florentinsk nyttår.
  • Utsikten fra toppen av Uffizi-galleriet mot domen og klokketårnet.

Beskriv prosjektet ditt.

Jeg har deltatt på språkkurs i Italia 18-29/3.2019. Koinè språkskole i FIrenze er kjent for å ha en praktisk tilnærming til språk, med fokus på mye samtale og praktisk bruk av språket. Jeg valgte å følge et intensivkurs i språk og italiensk kultur for å løfte min tidligere kunnskap til språket og landet. Jeg ble testet første dag, og satt på et kurs som oppfulgte nivå B2 etter de europeiske standardene. Det vil si at jeg etter dette kurset kan ta eksamen på B2, noe som tilsvarer høyere mellomnivå, der språket skal flyte jevnt og uanstrengt. Jeg lærte meg litt italiensk i 2006, like før jeg skulle reise på jobb i OL i Torino for Stavanger Aftenblad. Den gang kom språkkunnskapene godt med, ikke minst det å forklare veien hjem til pressehotellene til forvirrede bussjåfører fra sør-Italia uten retningssans. Etter det har jeg deltatt på noen konversasjonskurs, men de siste årene har det blitt lite italiensk. Derfor ville jeg ta et løft nå før jeg mistet for mye av kontakten med språket.

Hva gjør dette relevant for deg?

Som ansatt på desken i får jeg brukt min språkkompetanse daglig, det være seg på norsk, engelsk, fransk eller nå italiensk. For min del betydde studieoppholdet fire timer i klasse hver dag sammen med andre studenter fra hele verden. Hver dag var det nye tema, og det ble debattert alt fra kunst og kultur til Italias rolle og tradisjon både utenriks og innenriks gjennom århundrene. Deretter ventet to timer individuell samtale og spesialundervisning med lærer. Her kunne jeg styre selv hva jeg ville snakke om, dermed ble det mye snakk om det moderne Italia, forskjellen mellom Norge og Italia, utfordringer både demografisk og politisk, i tillegg til rene språkspørsmål. Disse timene ble etterfulgt av ekskursjoner rundt i Firenze med klassen og lærere til historiske steder eller bygg flere ganger i uken. Det betydde at studieoppholdet ble en særdeles intens inngang til språket, med mange diskusjoner om norske forhold, historie, politikk og næringsliv sammenlignet med forhold i Italia og andre steder i Europa.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Det var et usedvanlig nyttig språkopphold, det er forfriskende å se Norge utenfra og få andre innfallsvinkler på tolking av både språk og innhold i ting vi ellers tar for gitt. Det er greit å være oppdatert på aktuelle tall og informasjon om Norge - spørsmålene var mange (om alt fra svangerskapspermisjon, Oljefondet, Norges involvering i Nato) og var ikke alltid like lett å forklare på et fremmed språk. Jeg brukte også tid på å lete opp tips om nyttige nettsteder, tv-programmer og filmer som var relevante for emnene vi gikk gjennom. Lærerne hadde lang erfaring, og kjente også godt til forholdene i Norden, slik at de lett kunne vinkle spørsmål slik at det ble relevant.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Det er bra å reise utenom turistsesongen, man kommer tettere på befolkningen og lærer mer. Jeg valgte å bo i egen leilighet, men skolen tilbyr også at man kan bo hjemme hos vertsfamilie eller i bofellesskap. Kan tenke meg at det kan være kjekt dersom man skal være på lengre opphold. Språkskolen tilbyr også online-undervisning, der man i forkant eller etterkant kan delta på kurs og samtaler for å vedlikeholde språket. Jeg kjøpte også et Firenzekort, og kunne gå på alle museer og store parker i området. Tror jeg klokket inn på 15 museer. Det er greit å spørre de lokale om tips, Uffizi var flott, men det var andre, mindre og mer “glemte” museer og steder som ga meg de flotteste opplevelsene.

Studiested: https://www.koinecenter.com/