Logg inn

Master i samisk journalistikk med urfolks perspektiv

Dette er joumas internasjonale master i journalist-klassen. Bildet er tatt i Sámi allaskuvla 2017
Dette er joumas internasjonale master i journalist-klassen. Bildet er tatt i Sámi allaskuvla 2017
  • Dette er joumas internasjonale master i journalist-klassen. Bildet er tatt i Sámi allaskuvla 2017

Beskriv prosjektet ditt.

Masterstudien i Sámi allaskuvla, i Guovdageaidnu gir innsikt i verdens journalistikk, samtidig som det gir innsikt i verdens journalistikk fra et urfolks perspektiv. Studiet utfordrer journaliststudentene til å reflektere hva slags rolle en urfolksjournalist har, og hva vil det si å ha et perspektiv i praksis. Studiet tilbyr teoretisk og forskningsbasert kunnskap om journalistikk. Den tilbyr også metoder og ferdigheter til å utføre krevende journalistikk. I masteroppgaven fordypet jeg i samisk kommunikasjon. Samisk kommunikasjon er en muntlig tradisjon som har utfordringer i forhold til den eksplosive utviklingen av media vi er vitne til. Denne forskningen tar sikte på å finne særegne elementer i samisk kommunikasjon og hvordan disse elementene kan utnyttes i journalistikken. Hovedmålet med oppgaven er å definere hva er samisk kommunikasjon, og undersøke det i fagområder som kommunikasjonsbegrep, joik-tekst og sanne historier. Med eksempler og eksperimentelle tanker prøver jeg å vise i oppgaven hvordan samisk kommunikasjon kan bli en del av mediautviklingen og hvordan samisk kommunikasjon kan bli tilpasset i journalistikken. Mediene er stadig på jakt etter nye måter å fortelle historier, og innen samisk kommunikasjon kan den sirkulære fortellerstrukturen, som har røtter til joik, være en fortellerteknikk som er interessant.

Hva gjør dette relevant for deg?

Jeg jobber i NRK Sápmi og er i kontakt med samer hver dag. Studiet har gitt meg arbeidsredskaper for å kunne forstå samisk kommunikasjon på en bedre måte, og teste ut samisk kommunikasjon i formidlingsstadiet. Jeg har lært hvor viktig perspektiv er i det journalistiske arbeidet. Vi lever etter samfunnsstrukturer og det er viktig å være bevisst de ulike strukturene når man jobber med journalistikk.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Generelt sett mener jeg at studiet er unik som gir en spesialkompetanse til journalister. + Studiet gir samiske journalister muligheten til å forske på sitt eget morsmål. + Internasjonal klasse gir et innblikk i hvordan journalistikk fungere i andre verdensdel. - Professorene er tilreisende som gjør veiledningen krevende. -/+ Forelesningene er på engelsk. Vanskelig i begynnelsen, men veldig lærerikt.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Masterstudie er krevende, og man må være motivert å skrive mye dersom man søker på slike studier. Det er utrolig lærerikt og man sitter igjen med større kunnskapsnivå som man får utnyttet godt i hverdagen som journalist. Det er en stor fordel å ha en god ide hva man vil forske på før studiestart.

Studiested: https://samas.no/