Logg inn

Fotoworkshop: Det personlige uttrykket

Beskriv prosjektet ditt.

Jeg viser til innvilget Fristup-støtte til deltakelse på en fotoworkshop Masterclass in documentary med Gary Knight fra fotobyrået VII Photo, vedtatt 16. januar 2017. Etter at workshopen ble kansellert i 2017, og også workshopen jeg meldte meg på i 2018, fikk jeg endelig i år deltatt på en fotoworkshop med Martin Bogren fra VU i mai i år. Workshopen var kalt My Personal Expression. Jeg har hele tiden vært i dialog med Ståle Lidsheim om både utsettelse av stipendet og endring av kurset. Når det endelig lyktes å få deltatt på en fotoworkshop, må jeg si at omstendigheten til syvende og sist ikke kunne ha hatt et bedre utfall. Fotoworkshopen til Martin Bogren gikk rett inn i det som jeg hadde hatt som forventning i retning av å utvikle mitt fotografi og min fotografiske kompetanse. I tillegg var Martin Bogren en både inspirerende og krevende lærer. Fotoworkshop foregikk i Roma i tidsrommet fra 18/5 2019 til 24/5 2019. Det ble en uke med intens, krevende og tøff fotografering og undervisning. Vi deltakere ble presset utover våre komfortsoner, og følte oss både enormt oppmuntret og hardt presset. Det er den typen workshopstil jeg liker, enten jeg underviser selv eller deltar. Det handler om fullstendig fokus på fotografering. Hvis vi ikke var ute for å fotografere på gatene i Roma, hadde vi enten økter med bildekritikk, økter med Bogren som viste oss sine egne mesterlige arbeider eller vi redigert og prosessert egne bilder for neste kritikkøkt. Ingen tid til noe annet, nesten ikke til søvn engang. Martin Bogren er ikke bare en utmerket fotograf i verdensklasse, men han ser også sine studenter, deres behov og skyver dem i en retning de trenger for å få dem til å utvikle sin fotografering. Han er sjenerøs og innsiktsfull, så vel som tøff når det er nødvendig og oppmuntrende når det er nødvendig. Han har en på mange måter myk måte å nærme seg deltakernes arbeid, akkurat som sitt eget fotografi, men også motstandsdyktige og med en markant styrke under det hele.

Hva gjør dette relevant for deg?

Mitt mål med deltakelsen på workshopen var å utvide min fotografiske horisont og tar mitt fotografiske uttrykk i en ny retning. Jeg har lenge ønsket å utvikle en mer personlig fortellerstil og skape bilder med utgangspunkt i mitt eget engasjement. Det var virkelig noe Martin Bogren klart å lose meg i retning av. Jeg tok noen bilder i Roma som jeg aldri tidligere har tatt. Selv om det rent praktisk ble en fotoworkshop om gatefotografering, har den gitt meg en innsikt og fotografisk retning som går langt utenpå bare gatefotografi. Denne nye retning vil jeg kunne benytte spesielt når jeg jobber med større reportasjer. Jeg vil nå være i stand til å skape bilder som er mer engasjerende på et følelsesmessig plan og som vil kunne fortelle ikke bare den konkrete handlingen som utspiller seg foran kameraet, men vise mer av den underliggende historie.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Jeg har deltatt på mange fotoworkshop (og selv undervist mange), og jeg vil si at fotoworkshopen til Martin Bogren uten tvil er den beste jeg noensinne har deltatt på. Den traff meg mitt i blinken tematisk og innholdsmessig, men mest av alt var det innsikten og evnen til å få frem det beste i alle deltakerne til Martin Bogren, som gjorde dette til en så eksepsjonell bra workshop.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Teknisk arrangør var Tuscany Photo Workshop og lederen bak organisasjonen, Carlo Roberti. Jeg har tidligere deltatt på workshop som han har arrangert, og kan trygt anbefale hans workshop for andre potensielle Stup-deltakeree som måtte tenke på noe i denne retningen.

Studiested: http://www.tpw.it/