Logg inn

Italiensk og musikk i Firenze

Firenze, fra Ponte Vecchio til Duomoen med sin kjente Cupola.
Firenze, fra Ponte Vecchio til Duomoen med sin kjente Cupola.
  • Firenze, fra Ponte Vecchio til Duomoen med sin kjente Cupola.
  • Piazza Santa Croce.
  • Beato Angelicos kjente «Bebudelsen» er ett av mange ikoniske kunstverk i Firenze.

Beskriv prosjektet ditt.

Jeg gikk fire ukers språkkurs ved Accademia Europea Di Firenze i mai 2019. De tilbyr både språk og musikk, og jeg tok et tilleggsopplegg i musikkhistorie. Etter en test ble jeg ikke uventet plassert på begynnertrinnet. Språkskolen var fire intense timer, med engasjerte og og flinke lærere. På forhånd hadde jeg ett semester ved Istituto Italiano di Cultura i Oslo, vårsemesteret 2019 ble dessverre avlyst, men jeg jobbet litt med språket på Duolingo (app-basert) - forøvrig noe som imponerte meg stort. Musikktilbudet var ikke så bredt som jeg hadde trodd, instituttet har mest sang/operastudenter (og lærere). Men jeg fikk enkelttimer med en meget engasjert pianist og opera-repetitør. Vi gikk grundig gjennom flere sentrale operaer, med sang- og musikkfølge, noe jeg hadde stort utbytte av.

Hva gjør dette relevant for deg?

Musikk/opera-undervisningen var veldig relevant for det jeg jobber med. Og italiensk er jo musikkspråket, som jeg stadig kommer innom siden jeg skriver mye om klassisk musikk. Og det er selvfølgelig anvendelig i møte med italienske musikere, selv om det er litt frem til at jeg gjør intervjuer på flytende italiensk...

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Accademia Europea di Firenze er et lite institutt, med sentral beliggenhet i den fantastiske byen. Det råder en familiær og hyggelig stemning, alle ansatte bryr seg, på en positiv måte, og de stiller med kunnskapsrike og ambisiøse lærere - ikke minst på vegne av hva studentene skal oppnå av lærdom. Med små klasser - vi var fire studenter - ble det fire intense timer hver dag. Jeg lærte en god del italiensk, særlig forståelse av språket, men det er noen terskler før det blir flyt i det muntlige. På italiensk bøyer man stort sett alt - og ikke alltid like logisk - og så kommer unntakene.... Men jeg sitter med en ballast, på mitt nivå, som gir meg et godt grunnlag for å utvikle språket videre.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Selv på begynnernivå er det en stor fordel å ha forkunnskaper, uten det vil man fort havne bakpå - det går fort fremover selv på laveste nivå. Jeg kan absolutt anbefale Accademia Europea, i tillegg til god undervisning og hyggelige mennesker, tilbød de en rekke interessante aktiviteter, som turer til renessansebyens vell av severdigheter, med meget kompetente guider (f.eks. kunsthistorikere). Det var også egne musikk- og sangaktiviteter på instituttet, og felles konsertbesøk ellers i byen.

Studiested: https://aefirenze.it/it/