Logg inn

Franskkurs i Paris

Selv om språkkurset på ICP er intenst, har du god anledning til å besøke Paris' mange cafeer.
Selv om språkkurset på ICP er intenst, har du god anledning til å besøke Paris' mange cafeer.
  • Selv om språkkurset på ICP er intenst, har du god anledning til å besøke Paris' mange cafeer.
  • Jeg holdt foredrag om Toulouse Lautrec, en eksentrisk kunstner som målte 1,52 på strømpelesten.
  • Ett av Toulouse Lautrecs mest kjente tegninger.
  • Moulin Rouge, cabaretstedet der Toulouse Lautrec hadde fast bord, og hvor han hentet mange motiver.
  • Jardin de Luxembourg ligger et steinkast fra ICP. Ta med lunsjpose, sett deg på en av stolene der og nyt denne flotte og fredelige parken.
  • Filosofen Simone de Beauvoir og hennes litteratur stod på agendaen på språkkurset.
  • En plass på St. Germain-des-Près har fått navn etter filosofene Simone de Beauvoir og Jean-Paul Sartre.
  • Sacre Coeur, like ved der jeg bodde på Montmartre.
  • Franskmenn er stolte av kakene sine!

Beskriv prosjektet ditt.

Jeg ønsket å perfeksjonere meg i fransk, og valgte et fire ukers kurs i juni på anerkjente Institut Catolique de Paris (ICP). For ICP er det viktig å formidle fransk kultur for utenlandske studenter, og universitetet tilbyr undervisning på alle nivåer. Ettersom jeg allerede snakket bra fransk, ble jeg plassert på nivå B2, som er et av de høyeste. I min gruppe var vi 16 personer, hvorav jeg var eneste skandinav. De andre kom fra USA, Tyskland, Colombia, Venezuela, Taiwan, Korea, Japan og Tyrkia, alle på samme nivå. Vi hadde undervisning hver dag fra kl 9-12, og to dager i uken hadde vi i tillegg økter fra kl 14-17. Det grunnleggende målet for kursarrangøren var å utvikle vår skriftlige og muntlige forståelse, utvide vokabularet og gjøre oss i stand til å skrive tekster på begrenset tid. Disse tekstene skulle ikke bare være fortellende, men det var også viktig å fremme synspunkter og argumentere for dem. Metodene var flere: Vi gjorde tekstanalyser, hvor vi blant annet skulle peke på språklige virkemidler i noveller skrevet av forfattere som Guy de Maupassant, Honore de Balzac og Simone de Beauvoir. Vi så filmer og lyttet til radioreportasjer, som vi etterpå skulle referere fra. Vi skulle etterhvert være i stand til å skille mellom høyverdig, standard og familiær språkbruk. På noen dagers varsel ble hver enkelt av oss ble pålagt å holde et 10 minutters foredrag om en kjent person. Jeg tok for meg Henri de Toulouse Lautrec, mens andre valgte navn som Charles Baudelaire, Brigitte Bardot, Camille Claudel og Madame Curie. Vi hadde en del gruppearbeid hvor vi løste oppgaver rundt dagens tema. Det kunne blant annet gå ut på å forfatte en dialog, og så fremføre den i plenum som rollespill. Daglig løste vi flere grammatikkoppgaver, og vi fikk lekser med oss hjem. De fire ukene ble avsluttet med to eksamener og et diplom påført karakter.

Hva gjør dette relevant for deg?

NRK trenger ressurser innen flere språk. Jeg har allerede ved flere anledninger fått henvendelser fra kolleger som trenger hjelp til å oversette fransk tekst og tale, og med dette kurset vil jeg kunne bidra enda mer profesjonelt.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Jeg valgte ICP fordi universitetet er fullt på høyde med Sorbonne, mens kursavgiften er mye lavere (ca 8000 kr). Vi hadde to dyktige lærere; særlig godt likte jeg formiddagsundervisningen med Marie-Pierre, som hadde et meget originalt opplegg - en morsom tilnærming til språket og den franske kulturen. Ettermiddagsundervisningen med Dominique var litt tyngre. Her dreide det seg for det meste om å løse grammatikkoppgaver, noe som innimellom kunne være vel tørt, men utrolig nyttig ettersom hun virkelig drillet oss i verbbøyning, setningsoppbygging etc. Det er mye takket være denne delen av undervisningen at jeg er blitt enda mer obs på hvor rikt dette språket er på nyanser.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Jeg ville ikke nøle med å anbefale ICP, forutsatt at du ikke har noe imot å gå i gruppe med unge studenter. Bortsett fra en eldre universitetslektor fra Colorado og en forsikringsagent fra Tyskland, var de fleste rundt 20 år - de skulle fortsette å studere diverse fag i Frankrike til høsten. Dersom du ønsker å leie en leilighet for deg selv for hele perioden, slik jeg gjorde, er det viktig å være tidlig ute. Leilighetene i Paris blir fort utleid, særlig om sommeren. Skolen ligger i 6. arrondissement, et steinkast fra Luxembourg-hagen og et område hvor leilighetene er ganske dyre. Så sjekk prisene i andre deler av byen. Skolen formidler også husvære i private hjem. Selv bodde jeg på Montmartre hvor det er direkte linje med metroen til 6. arr. Ta med eller kjøp en grammatikkbok hos FNAC, og vær selvfølgelig mest mulig sammen med fransktalende på fritiden. Når du kommer hjem til Norge, fortsett å se franske filmer, hør på fransk radio, se fransk tv og les franske bøker og artikler.