Logg inn

Fransk språk og mat – 4 uker i Montpellier september 2019

Nytt og gammelt i Montpellier
Nytt og gammelt i Montpellier
  • Nytt og gammelt i Montpellier
  • Elever utenfor skolebygget LSF i Montpellier
  • Trikk som rullende kunstverk i Montpellier
  • Fristende grønnsaksmarked i en av mathallene
  • Fristende kakedisk i et fransk pâtisserie
  • Matkurs på L'Atelier d'Epicure
  • Place de la Comédie i Montpellier
  • Place de la Comédie under en demonstrasjon med
  • Selfie på den berømte broen i Avignon, foran paveborgen
  • Fra middelalderbyen Carcassonne

Beskriv prosjektet ditt.

Dette var min første STUP-søknad, jeg var heldig og fikk innvilget fire uker til et fransk språkkurs, med en miks av språk og lokal mat i et fransk kjøkkenstudio. Jeg var elev ved LSF i Montpellier fra 2.-28. september 2019. Timeplanen besto av 5 dager i uka med språkundervisning på formiddag/ettermiddag og kurs med lokal mat to kvelder i uka i et studiokjøkken. Bakgrunnen for prosjektet var å friske opp 3 års skolefransk, holdt vedlike gjennom mange ferieturer til Frankrike. Jeg ønsket en større forståelse for fransk kultur og væremåte, men også lidenskapen til matlaging. Hvordan en fransk kokk tenker ved valg av råvarer, og stoltheten over lokale mattradisjoner. Studiestedet i byen Montpellier ble valgt ut fra rapporter fra andre som har studert her. Valget sto mellom tidlig vår eller tidlig høst. Turistsesongen og den varmeste tiden av året, er ikke noe alternativ for et opphold i en by ved Middelhavet.

Hva gjør dette relevant for deg?

Jeg har alltid prøvd å gjøre meg forstått på fransk under besøk i landet, men kunnskapene fra videregående skole har blitt litt ”rustne”. Et intensivt språkkurs, selv bare 4 uker, er en utrolig ”boost” for å komme videre i språkutviklingen. Som reporter i et fylke der både industri og universitetet har kontakter mot fransktalende land, er det et pluss å skjønne mer av språket – og den franske kulturen/væremåten. Som journalist og kokebokforfatter, jobber jeg med fokus på lokale mattradisjoner i Telemark. I Montpellier møtte jeg den franske matkulturen og tankegangen til en ung kvinnelig kjøkkensjef som prøver å fremme matkulturen ved Middelhavet. Montpellier er en by med en universitetshistorie som går helt tilbake til 1289. Vi er i et område med mange historiske byer og minnesmerker på Unescos verdensarvliste. I Telemark jobber jeg journalistisk med verdensarven på Notodden og Rjukan. Det er mange paralleller i arbeidet med å ta vare på arven gjennom aktiv bruk.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Montpellier er internasjonalt kjent som et utdanningssenter med mange språkskoler, et universitet med verdens eldste medisinske fakultet, og andre studietilbud. Dette er en by full av ungdommer fra hele verden, noe som gir et pulserende miljø. De mange språkskolene trekker også pensjonister som vil lære språk, så jeg hadde en internasjonal omgangskrets fra 15-75 år. I min klasse med 9 elever, var alle verdensdeler representert. Halve tiden var jeg eneste europeer i tillegg til læreren. Jeg ble plassert i et nivå som var vanskelig fra starten, men dermed en utfordring til å jobbe ekstra hardt. Noe som ga raskere framdrift. Rommet mitt ble raskt fylt med gule post-it lapper med verb og ord jeg skulle huske. God hjernetrim. Jeg valgte å bo på et studenthjem istedenfor vertsfamilie, for å være mer uavhengig. Minuset kan være at du får tettere språkkontakt hvis du kommer i en god vertsfamilie. Men det kan du ikke velge. På den andre siden var studenthjemmet et godt valg, fordi mange vertsfamilier bodde langt unna skolene med lang daglig reisevei. Studenthjemmet ligger midt i sentrum av gamlebyen, 10-12 minutters spasertur fra skolen. Morgenturen gjennom trange gater i gamlebyen med tydelige slitasjespor etter generasjoners bruk, gir en ærbødighet for den historiske arven. Det er en helt annen måte å starte arbeidsdagen på enn med en sykkeltur i Grenlandstrafikken. Og hyppige handleturer på de lokale matmarkedene med ferske grønsaker, kjøtt, fisk og ikke minst lokale oster, er en drømmetilværelse for en matinteressert telemarking. Som journalist var det en vekker å være tilskuer ved to av lørdagsdemonstrasjonene til ”De gule vestene”. En hard konfrontasjon med brann, steinkasting og tåregass. Bak politiets barrikader møtte jeg andre innbyggere, oppgitt over en økende voldsspiral som ingen tilsynelatende greier å stoppe. Dette er også en side av Frankrike 2019, og en nyttig erfaring når vi hjemme lager saker på norsk politisk debattkultur.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Legg en plan for hva du ønsker med kursoppholdet. Ved kortere, intensiv språktrening anbefales kurs med både klasseundervisning og enetimer med lærer. Jeg valgte ikke det siste, fordi jeg isteden prioriterte et kokke-kurs i et fransk kjøkkenstudio. Anbefaler forstudier hjemme for å ha et godt startgrunnlag. For meg var flere måneder med Duolingo-kurs til stor hjelp. Duolingo-appen har gratis språkøvelser som du kan gjøre hvor som helst i en ledig stund, og Duolingo-stories på nettet, gir god trening i å lytte til fransk uttale. Et aktivt språkkurs gir inspirasjon til å fortsette språktreningen når du er tilbake i hverdagen hjemme. For det er etter kurset at veien videre må legges – ved å lese franske bøker og nettsider – og ikke minst trene på å forstå muntlig tale f.eks ved å lytte til franske podcaster.

Studiested: https://www.lsf-france.com