Logg inn

"To" språk på fire uker

læreren, Mirna
læreren, Mirna
  • læreren, Mirna
  • etter hvert begynte brikkene å falle på plass...
  • å slå opp i ordboken var ofte ganske utfordrende

Beskriv prosjektet ditt.

Ettersom den største delen av arabisktalende flyktninger som kommer til Norge snakker den levantinske dialekten, søkte jeg på en intensiv skole som fokuserer på denne (muntlig) - men også har undervisning i hvordan lese og skrive klassisk arabisk (fusha) simultant. (Fusha tilsvarer nynorsk, det er med andre ord "ingen" som snakker det slik det skrives, men det brukes over hele den arabiske verden for offisiell kommunikasjon, nyheter, skilt osv)

Hva gjør dette relevant for deg?

NRK har som samfunnsoppdrag å speile hele det norske samfunnet, men jeg opplever at vi fortsatt har utfordringer kanskje spesielt når det gjelder nettopp å inkludere de arabisktalende flyktningene, og det første skrittet er da som alltid god kommunikasjon.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Skolen var ekstremt intensiv, det var lite tid til noe annet verken før eller etter undervisningen (som var ca 4 timer hver dag) enn lekser og repetisjon. Det var små klasser (vi var 5 elever totalt i min) og man fikk svært god individuell oppfølging og tilrettelegging. På fire uker lærte jeg faktisk å både lese og skrive på fusha, samt å forstå/snakke helt helt grunnleggende levantisk dialekt. Minus må være at man ikke kan regne med å få tid til å gjøre noe annet når man er der, det kan være frustrerende fordi Libanon er et så vakkert land som man jo gjerne vil oppleve når man først er der. I tillegg snakker nesten samtlige innbyggere i Beirut både fransk og engelsk, så det er ikke så mye rom for å "øve" utenfor klasserommet.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Jeg ville nok satt meg inn i det arabiske alfabetet, for det krevde mye repetisjon - og her kunne jeg i retrospekt forbredt meg bedre. I tillegg hjalp det faktisk veldig å se på libanesiske tv-serier når man trengte leksepause; Al Hayba (netflix) er en herlig såpeserie med "riktig" dialekt.

Studiested: https://www.lebanesearabicinstitute.com/