Logg inn

Italiensk i Italia

Grammatikkgruppe med deltakere fra tre kontinent.
Grammatikkgruppe med deltakere fra tre kontinent.
  • Grammatikkgruppe med deltakere fra tre kontinent.
  • Firenze skjuler mange hemmeligheter som turistene aldri får vite om. Men elevene ved Scuola Toscana får vite om dem under byvandringer på ettermiddagstid.
  • Typisk turistbilde fra Firenze. Duomo med tilhørende herligheter.

Beskriv prosjektet ditt.

Skal man lære et fremmed språk bedre å kjenne, lærer man det best ved å bruke det i språkets eget hjemland. Derfor har jeg vært på to ukers språkkurs ved Scuola Toscana i Firenze. Kurset omfattet fire timer undervisning daglig, to timer grammatikk og to timer konversasjonstrening.

Hva gjør dette relevant for deg?

Som journalist i en trøndersk lokalavis har jeg ingen ambisjoner om en karriere som utenrikskorrespondent, verken i Italia eller andre steder. Men jeg har vært på reportasjereise i Italia, og jeg har gjennomført intervju på italiensk på mitt eget kontor i Stjørdal. Ellers: Stjørdal har internasjonal flyplass (Værnes), i kommunen fins det driftsorganisasjoner for flere oljeselskap og annen virksomhet knyttet til oljeutvinning, og nabokommunen Meråker, som jeg har ansvaret for å dekke, har sin videregående skole som klekker ut VM- og OL-vinnere på løpende bånd. Skolens ry innenfor langrenn og skiskyting gjør at den tiltrekker seg utøvere fra en rekke land, også utøvere med italiensk som morsmål.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Scuola Toscana tilbyr kurs over et bredt spekter og ulik varighet, fra én uke og opp til lange utdanningsløp over flere år. Skolen har elever på alle nivå fra hele verden, og dermed må all kommunikasjon foregå på det språket som alle er her for å lære - italiensk. På bakgrunn av skriftlig språktest som ble innsendt på forhånd, ble jeg plassert på "livello avanzato" og kom inn i en gruppe som allerede hadde vært sammen noen uker. Dermed var det bare å gi seg i kast med konjunktiv, condizionale composto og andre gramatikalske former som gjør italiensk til et språk med så mange nyanser. Min gruppe hadde en meget dyktig lærer som var i stand til å forklare innfløkte grammatiske kontruksjoner på en forståelig måte. Hvis hun er representativ for hele skolen, har jeg veldig positiv erfaring med Scuola Toscana. Et lite minus: Det var lite konkret informasjon på forhånd om hvilke ettermiddagsaktiviteter som sto på programmet. Dermed ble det vanskelig å planlegge/koordinere skolens tilbud ned egne ønsker på ettermiddagstid.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Jeg valgte et kurs over to uker. I ettertid innser jeg at det er i korteste laget. Fire uker gir bedre tid til å trenge dypere inn i språkets mange irrganger.

Studiested: www.scuola-toscana.it