Logg inn

SPANISK SPRÅK, KULTUR OG HISTORIE

Salamancas historie og arkitektur er fascinerende.
Salamancas historie og arkitektur er fascinerende.
  • Salamancas historie og arkitektur er fascinerende.
  • Art Deco-museet i Salamanca
  • Det gamle universitetsbiblioteket
  • Spanias største borgerkrigsarkiv ligger i Salamanca
  • Gode tapas for en billig penge
  • Ferskmatmarkedet i Salamanca
  • Salamanca katedral
  • Den mystiske astronauten på middelalderkatedralen
  • Glade studenter på tapas-bar. F.v. Maria fra Italia, Luisa, Vanessa, Alice og Marco fra Brasil, Tone fra Norge og Luis fra Brasil
  • Mitt studiebevis

Beskriv prosjektet ditt.

Jeg søkte om et stipend for å studere spansk i en måned ved Salamanca universitet. Før var jeg allerede nesten flytende i spansk, men slet med verbene. De fleste av mine artikler i år har handlet om Spania, og særlig om borgerkrigen, som sluttet for 80 år siden og var der den andre verdenskrigen egentlig begynte. Jeg har også trukket paralleller mellom disse begivenhetene og de voksende ytre-høyre-kreftene i Europa i dag. I tillegg har jeg begynt å lage en dokumentarfilm om en 98 år gammel mann som kjempet i borgerkrigen og filmet noen av slagene, og som er en pioner innen spansk film. For å kunne gjøre disse jobbene best mulig, var det viktig at jeg kunne forstå alt som ble sagt til meg, ofte på veldig hurtig og iblant kraftig dialektisk spansk. Jeg mente at et kurs i Salamanca ville gjøre meg enda bedre i stand til dette, og det stemte.

Hva gjør dette relevant for deg?

Borgerkrigen i Spania er et tema som er ukjent for veldig mange, delvis fordi begivenhetene der ble overskygget av den andre verdenskrig, og delvis fordi krigen ble vunnet av fascistene og dermed tiet i hjel i mange årtier helt til Franco døde i 1975. Og den ties til dels fortsatt i hjel. Spania har flere ofre i massegraver enn noe land unntatt Kambodsja, og pårørende får ingen støtte av myndighetene til å finne sine slektninger. I dette glemselens lys vokser høyrekreftene seg atter sterke i Spania, og derfor ble det viktig for meg å spre kunnskap om dette temaet. Noe jeg håper å fortsette å gjøre.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Madrid og Barcelona topper statistikken over Spanias beste universiteter, men Salamanca er det beste stedet for å studere spansk. Deres "Cursos Internacionales" er uhyre godt planlagt og gjennomført. Jeg hadde to veldig dyktige professorer, den ene, Oscar, greide å gjøre til og med grammatikk spennende ved hjelp av anekdoter og illustrasjober, og den andre, Maria, som underviste i konversasjon og skriving, valgte mange interessante og aktuelle temaer som utfordret oss til å delta aktivt i diskusjoner. Jeg ble satt på øverste trinn etter evalueringen, og ble litt redd for at mine spanskkunnskaper ikke skulle strekke til, men der jeg slet litt, trådte de begge straks til med litt ekstra undervisning. Salamanca har også et utrolig godt studentmiljø, byen er kompakt nok til å gjøre det lett å møtes på fritiden, og prisene er tilrettelagt studentlommebøker,

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Det er kanskje fristende å studere spansk i en by på sørkysten, men husk at den mest tydelige spansken snakkes lenger nord. Prøv å bo så sentralt som mulig, i nærheten av fakultetene. Legg handleturene til markedet med ferskvarer for å lage mat hjemme, og finn billige tapasbarer; i Spania foregår sosiallivet mer ute enn hjemme. Vær med på så mange aktiviteter som mulig, for å bli kjent med medstudenter. Særlig hvis du som jeg er en moden student, er det veldig nyttig å bli kjent med andre på samme alder, for de er jo i mindretall. Legg kurset til rett årstid; velger du f.eks. Madrid eller Salamanca, bør du unngå den heteste sommeren og den dypeste vinteren.

Studiested: https://www.salamanca-university.org/