Logg inn

Sommerskole i Istanbul

Beskriv prosjektet ditt.

Prosjektet mitt startet ved at jeg studerte tyrkisk ved universitetet i Oslo. I studieprogrammet inngikk et opphold på en sommerskole i Tyrkisk språk og kultur i Istanbul. Etter to semestre på Blindern, ved siden av full jobb i NRK, var jeg klar for Boğaziçi University sommeren 2019.

Hva gjør dette relevant for deg?

Som fotograf for NRK Nyheter har jeg jobbet over hele Midtøsten med NRKs dyktigste reportere og korrespondenter. Fra Gazakrigen 2012 til demstrasjoner i Bagdad 2019. Men det har vært flere og flere reiser til Tyrkia. Landet er både geografisk og symbolsk en bro mellom Europa og Midtøsten. Tyrkia er NATO-medlem, og jeg har dekket Jens Stoltenberg i Ankara, Istanbul og på Syriagrensen. IS’ vekst og fall er dekket fra både Tyrkia og nabolandene. Kuppforsøk, flyktninger, fengslede journalister, jordskjelv, forfølgelse av minoriteter, autoriter leder, menneskerettsbrudd og krigføring i Syria. Det er mye på den journalistiske menyen i Tyrkia. Man har nok å holde fingrene i i fremtiden også. Å kunne gjøre seg forstått på tyrkisk i et land som er særdeles skeptiske til utenlandske journalister er ikke bare nyttig, men også viktig i sikkhetsøyemed.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Kurset var et omfattende kurs i Tyrkisk språk og kultur. Det var forskjellige lærere for hvert fag. Fagene bestod av lesing, lytting, snakking, skriving, filmvisning, grammatikk og historiske og kulturelle foredrag med relevante foredragsholdere. Det var flere nivåer, og første dag var en eneste lang eksamen i muntlig og skriftlig for å sette nivået vårt. Det var 6 ulike nivåer. Medstudentene var hovedsakelig fra amerikanske prestisjeuniversiteter som typisk ønsket å lære språket for å lese gamle ottomanske kilder til doktoravhandlingen sin. For oss nordmenn fra UIO, som var sterke i grammatikk, var nivåinnsettingen delvis skev. For man kunne ikke følge forskjellige fag til forskjellige nivå. Med lekser ble en full studiedag fort 9 timer. Programet kvalifiserer for 12 studiepoeng. Det er i overkant hardt etter min mening. Halvveis har man en skriftlig og muntlig eksamen. Man er faglig og følelsesmessig på felgen, men resultatene var oppløftende.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Kurset er dyrt. Det varer i 7 uker, som er mer enn STUP-stipendet dekker i både tid og penger. Anbefaler å be om å ta halve kurset. Det var det noen som gjorde. For egen del fikk jeg anbefalingsbrev fra UIO, men det skal være fullt mulig å komme inn uten. Nybegynnere tas ikke lengre opp, så man må dokumentere en hvis forståelse for tyrkisk.

Studiested: https://tlcp.boun.edu.tr/