Logg inn

Avansert tyskkurs på Goethe Instituttet i München

Fem jenter på byvandring
Fem jenter på byvandring
  • Fem jenter på byvandring
  • Enorme Englischer Garten i München
  • På busstur med alpene i det fjerne
  • Fem fra klassen C2
  • Linderhof slott med jenter fra Italia, Brasil og Korea
  • Blandet gruppe ved foten av Neuschwanstein slott

Beskriv prosjektet ditt.

Med et mellomfag i germanistikk fra 1983 som utgangspunkt ønsket jeg å finne et kurs slik at det ble lettere å lese tyske avisartikler. Goethe Instituttet i München kunne tilby 3 ukers kurs på alle nivåer fra A1 (uten tyskkunnskaper) til C2 (med meget gode tyskkunnskaper). Kartlegging av språkkunnskapene foregikk på nettet to uker før avreise og gjennom et intervju på ankomstdagen. Jeg havnet i gruppe C2 sammen med 9 andre fra Tyrkia, Nigeria, Korea, Albania, USA, Nederland, Romania, Tsjekkia og Tunisia. Flere av dem søkte jobb som lærer i tysk skole og trengte derfor eksamen på C2 nivå. Hoveddelen av undervisningen gikk ut på å trene forståelsen gjennom å lese og lytte til populærvitenskapelige tekster og intervjuer. Forståelse ble testet gjennom avkrysningsoppgaver. Den muntlige delen bestod i stor grad av å diskutere et gitt tema. I tillegg skulle vi lese en roman og svare skriftlig på oppgaver. Kurset var svært eksamensrettet med mye hjemmelekser. En av lærebøkene var: "Endstation C2" (Se link under).

Hva gjør dette relevant for deg?

I starten følte jeg at kurset var for vanskelig for meg, men allerede etter noen dager gikk det mye bedre. Vi løste oppgaver hver dag der det ble avslørt om vi virkelig hadde forstått nyansene i teksten eller lytteoppgaven, og det var nettopp det jeg var ute etter. Etter tre uker i München oppdaget jeg at det var mye lettere for meg å lese tyske aviser og forstå tyske nyhetssendinger.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Nivå C2 på Goethe Instituttet er veldig eksamensrettet. Jeg opplevde det nok litt stressende, og det førte til at måtte jobbe ganske mye på fritiden. Selv om jeg ikke skulle ta eksamen, pushet tempoet meg slik at jeg rett og slett fikk veldig mye ut av de tre ukene. Det var en fordel at vi bare var 10 i gruppen. Vi ble godt kjent og kom ganske nær hverandre på 3 uker. Utenom skoletid tilbød Goethe Instituttet et bredt kulturprogram. Jeg var den eneste godt voksne som ble med på byvandring, felles middag og dagsutflukt, og dermed ble jeg godt kjent med ungdommen :-)

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Goethe Institutt er en gammel og veldrevet institusjon med avdelinger over hele Tyskland (over hele verden egentlig). Jeg vil så absolutt anbefale vakre München med sommertemperatur fra april til oktober, enorme Englischer Garten og så er det kort vei til alpene og stille innsjøer. Du trenger ikke stå sånn på for å henge med i timene som jeg gjorde, men det er en stor fordel å gjøre litt lekser. Jeg anbefaler deg også å delta på aktiviteter. I München har Goethe Instituttet eget studenthjem som koster ca 35 Euro pr natt, men jeg hørte litt klaging over dårlig renhold og festing. Flere av de god voksne bodde der, men jeg valgte i stedet et forholdsvis rimelig hotell og var veldig fornøyd med det. (Se link under)

Studiested: https://www.goethe.de/ins/de/en/ort/mue.html