Logg inn

Språkkurs for frilans utenriksreporter

Avslutningsmiddagen for russiskkurset.
Avslutningsmiddagen for russiskkurset.
  • Avslutningsmiddagen for russiskkurset.

Beskriv prosjektet ditt.

Nyttig påfyll av språkkunnskaper for Brussel-basert frilansjournalist. Stipendet ble gitt slik at jeg kunne ta kurs i russisk og fransk ved CLT (en del av universitetet KU Leuven) med henblikk på å styrke språkferdighetene i forbindelse med arbeid som frilans utenriksreporter. CLT er et språksenter ved Katholieke Universiteit Leuven, i Belgia, som tilbyr kurs i et bredt spekter av språk og retter seg både mot universitetets egne studenter og andre som ønsker å lære nye språk. Mange av deltakerne er folk i arbeidslivet som trenger å lære språk i forbindelse jobboppdrag andre steder i verden. Kursene ble holdt ved CLT i sentrum av Leuven. CLT har en praktisk og realistisk tilnærming. Det meste av treningen er lagt opp som oppgaveløsning bygget rundt dagligdagse scenarier der man snakker sammen i par eller grupper. De har og språklab som brukes til å trene på uttale.

Hva gjør dette relevant for deg?

Jeg valgte å ta kurs i fransk og russisk, da disse to språkene dekker viktige områder som jeg jobber i: det frankofone området samt for EUs institusjoner og møter, mens russisk er et felles språk i det tidligere Sovjetunionen. Franskkurset var et halvt års intensivkurs februar til juni 2018. Det var lagt opp i praktiske temaer: om hjemmets ulike rom, om ulike gjøremål, om restaurant og måltider, og om været og værmeldingen. Grammatikken vi gjennomgikk handlet om adjektiver, forskjellen på «passé composé» og «imperfait», om hvordan beskrive mengder av ting, hvordan uttrykke om man liker eller ikke liker noe, og om kondisjonalis. Også om futurum, å uttrykke noe hypotetisk vs noe sikkert i framtiden. Russiskkurset gikk fra september 2018 til juni 2019 og var også inndelt i temabolker som gikk på steder og reising, mat, hvordan håndtere telefonsamtaler mm. Vi gjennomgikk alle kasusene, og i tillegg ble det trent på tallord, betoning og mange andre ting. Kurset ga også litteraturtips til videre studier.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Russiskkurset var nyttig, også fordi den russiske læreren brukte av sin egen bakgrunn. Dessverre foregikk undervisningen i mindre grad på engelsk enn jeg ble forespeilet ved starten, ettersom hovedtyngden av deltakerne var nederlandsktalende. Det gjorde det litt vanskeligere å føge med, men var ikke noe vesentlig problem. Til sammen var disse to kursene nyttige påfyll og et godt bidrag til å styrke min kompetanse som frilans utenriksreporter.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Tips til andre som vurderer språkkurs: Gjør litt research på forhånd om ulike kurstilbud og finn en språkskole som passer for deg.

Studiested: https://clt.be