Logg inn

Gamle tyskkunnskaper blir som nye

Beskriv prosjektet ditt.

Jeg bodde i Øst-Berlin i tiden 1977-79 der min far var Norges ambassadør. Jeg gikk på tysk skole i Vest-Berlin, og krysset muren hver dag, en time hver vei. Da snakket jeg tilnærmet helt flytende tysk, men dessverre har jeg vært dårlig på å holde kunnskapen ved like. De siste 40 årene har jeg knapt snakket tysk. På en jobbreise i Tyskland for et par år siden, måtte jeg trå til og hjelpe min kollega med intervjuer. Det er fortsatt veldig mange som bare snakker tysk, særlig utenfor byene. Da ble smertelig klar over at jeg hadde glemt mye av språket. Dette fikk jeg lyst til å gjøre noe med, og søkte derfor STUP om midler til å friske opp mine kunnskaper som jeg visste lå der, om enn litt “brakk”. Pga Covid var det ikke mulig å gjennomføre oppholdet i 2020, så jeg fikk heldigvis utsatt det til høsten 2021. I høst fikk jeg endelig gjennomført reisen. Jeg kjørte ned til Berlin, og var der fra 26.september til 22. oktober. Jeg hadde på forhånd undersøkt diverse kurs-alternativer, men fant ikke noe som passet for meg. Jeg hadde nok for mye kunnskap. Så jeg så etter alternativ undervisning. Gjennom Facebook-siden “Norsk i Berlin” kom jeg i kontakt med Claudia, en fotograf/kunstner på min egen alder (jeg er jo også fotograf), som drev med én til én undervisning. Det hørtes helt perfekt ut, og det viste seg også at det var. Vi fant fort tonen på første møte, og ble gode venner. I tillegg bodde hun rett rundt hjørnet for meg i Neukölln der jeg hadde leid en leilighet av norske bekjente (første uken hadde jeg en Airbnb-leilighet). Hun introduserte meg etterhvert også til sin vennskapskrets, så jeg fikk rikelig med muligheter til å konversere på tysk, også utenom vår avtale om antall undervisningstimer. Vi syklet rundt i Berlin, gikk på utstillinger, arrangementer mm, og samtalte om alt mulig. Det gikk ikke lang tid før det løsnet for meg med tysken. Nå man “er i språket”, snakker, hører, leser og tenk på tysk hele tiden lærer man utrolig mye mer enn med vanlig undervisning. Når jeg ikke traff Claudia, så syklet jeg rundt på egenhånd og oppsøkte utstillinger mm. Berlin har et vanvittig stort tilbud av kulturopplevelser. Jeg hadde et fantastisk fint opphold i Berlin. Lærte masse tysk, og ble godt kjent med Berlin igjen. I tillegg fikk jeg nye venner og en overnattingsmulighet neste gang jeg kommer. Det blir ikke lenge til! Takk for stipendet! Hilsen Signe Dons

Hva gjør dette relevant for deg?

Høyst relevant på reportasjeturer til Tyskland. Eldre tyskere, og folk utenfor storbyene snakker fortsatt lite, eller ingen engelsk.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Fant ikke noe klassisk kurs som passet for meg. Jeg hadde veldig stort utbytte av mitt eget opplegg med én til én-samtaler med min "lærer" Claudia Reinhardt.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Kan varmt anbefale én til én- undervisning, hvis språkkunskapene er i utgangspunktet er på et visst nivå.