Logg inn

Workshop: «Intuitive photography»

Bilder jeg tok under kurset.
Bilder jeg tok under kurset.
  • Bilder jeg tok under kurset.
  • Bilder jeg tok under kurset.
  • Bilder jeg tok under kurset.
  • Bilder jeg tok under kurset.
  • Bilder jeg tok under kurset.

Beskriv prosjektet ditt.

Kurset fant sted i L Atelier & Beyond i Paris 23. - 26. november. Det var syv deltakere fra Frankrike, England, Nederland, Sveits og Norge. Mentor Anders Petersen er en svært anerkjent, svensk fotograf. Han er kanskje mest kjent for boken Café Lehmitz hvor han viser frem bilder fra en kafé i Hamburg, fotografert over en periode på over to år. Under kurset viste Petersen frem sine egne bilder og fortalte om sin visjon for fotografi. Han har en intim, personlig tilnærming og fotograferer på intuisjon. Alle bildene er tatt med 35 mm. De fleste med et Contax kompaktkamera med svart hvit film. Han er ikke opptatt av at bildene skal være perfekt komponert, men heller at det skal være poetiske og tale til følelsene våre. Hver av deltakerne fikk personlig respons på et visst antall bilder vi hadde tatt med til kurset. Deretter fikk vi nye oppdrag, vi fotograferte folk på gaten og tok bildene tilbake til Petersen. Han evaluerte dem og ga oss innspill på hva vi kunne forbedre. Vi fikk god tid til å diskutere foto. Jeg var på tre slik oppdrag etterfulgt av veiledning fra Petersen. Vi fikk dessuten følge veiledningen de andre fikk. Veiledningen skulle blant annet hjelpe oss til å utvikle vår egen personlige stil. Kurset var intensivt. Vi startet kl 09.00 og var ofte ikke ferdig før 21.00 på kvelden, fordi vi måtte ut og fotografere på ettermiddag, kveld. Siste dag fikk vi være med på en utstilling Petersen har med noen av sine bilder i Paris. Her ble han intervjuet og dette ble en fin avslutning på workshopen.

Hva gjør dette relevant for deg?

Dette var et svært utfordrende kurs for meg som fotojournalist. Petersen har ikke en journalistisk tilnærming til foto. Han mener derimot at mye fotojournalistikk bare illustrerer hva som skjer. Foto skal ikke illustrere, men skape noe. Man tar ikke bare et bilde, man skaper det. Denne tilnærmingen var først vanskelig for meg å gripe, men så skjønte jeg mer av hvordan disse innspillene kan gjøre fotojournalistikken til noe mer enn å bare dokumentere hendelser. Den kan kommunisere til oss på et dypere plan. Jeg opplever at tilbakemeldingene fikk meg til å gå på dype i mine egne refleksjoner. Jeg fikk også mot til å bryte nye grenser og utvikle min egen fotojournalistikk. Dette er svært relevant for meg i min jobb som fotojournalist i Dagen.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Pluss med tett oppfølging, få deltakere og god tid til å diskutere foto. Pluss med en fantastisk by, Paris. Pluss med mye egenjobbing. Minus at mye av fotograferingen denne gangen pågikk på kveldstid da det er mørkt på denne tiden av året. Hvis man ønsker å ha et noe konservativt syn på fotojournalistikk, er nok ikke et kurs med Anders Petersen det beste, da han nok vil utfordre en til å bryte med de tradisjonelle konvensjonene.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Kurset passer for alle som ønsker å bli gode fotografer. Spesielt for de som ønsker å utvikle sin egen stil. Men ved observant på at Anders Petersen ikke er en klassisk fotojournalist. Man må være innstilt på å jobbe hardt og kunne tåle konstruktiv kritikk. Kurset foregår på engelsk.

Studiested: https://www.eyesinprogress.com/en/