Logg inn

Gatefotografering i Lisboa

Beskriv prosjektet ditt.

Etter to år med pandemi, fikk jeg endelig dratt på fotokurset i Lisboa. Fotografen Brian Lloyd Duckett var kursholder, og vi var til sammen seks deltakere på kurset. I forkant av kurset ble vi oppfordret å se på noen av de digitale presentasjonene Brian har for sin gruppe «StreetSnappers». Ved å se på det ble vi bedre forberedt på hva som kom til å møte oss, samt kamerainnstillingene han anbefalte for kurset.  

Første dagen møttes vi for en prat om forventninger, mål for kurset og inspirasjon. Deretter gikk vi ut i Lisboas gater og fotograferte alt vi så og eventuelt ikke så. Underveis i kurset fikk vi flere beskjeder om hva vi burde huske på og være oppmerksom på. For eksempel ulike gestalt teorier. Repetisjon var en av dem. Er det tre personer som sitter helt likt på tre benker og gjør det samme? Det kan være interessant. Vi ble også introdusert til «the three f’s» som for eksempel «the fish». Det handler om å finne en lokasjon, se på lys og komposisjon og være tålmodig. Da vi skulle gjøre dette i praksis, fant vi gjerne en åpen plass med mange folk som kom og gikk og så stod vi der til det potensielt skjedde noe utenom det vanlige. Noen av stedene stod vi i over 30 minutter, og det kunne skje overraskende mye forskjellig på den tiden.  

Vi holdt på fra klokka 9.30-17.30 både lørdagen og søndagen og gjorde stort sett det samme begge dagene, men beveget oss på ulike steder av Lisboa. På kvelden lørdag møttes vi for å spise middag. På slutten av kurset ble vi alle oppfordret til å dele de beste bildene våre med de andre og være åpen for både ris og ros. Alle som deltok på kurset vil ellers bli en del av «StreetSnappers» gjengen som innebærer at vi bare kan spørre Brian om vi lurer på noe og få inspirasjon og veiledning av alle de andre i den gruppa. Dette er folk som har vært med på kurset før.  

Hva gjør dette relevant for deg?

Kurset er relevant for meg da jeg jobber like mye med foto som med skriving i min redaksjon. Kurset lærte meg å være tålmodig, vente på de rette øyeblikkene, være mer oppmerksom på lys og komposisjon og ikke være beskjeden i møte med mennesker du ikke kjenner. Dette er ting jeg kan ta med meg videre i mitt daglige virke som fotograf. Jeg ble ellers svært inspirert til å bli enda bedre og ta enda flere bilder. 

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Jeg synes kurset gikk over all forventning. Jeg visste ikke så mye om kursholderen og var usikker på hvor seriøst det var, men jeg lærte svært mye på kort tid. Først trodde jeg at det var litt vel intensivt med bare to dager, men jeg synes det var fint at det bare var to dager da jeg var ganske gåen når vi var ferdige. Jeg synes også antallet i gruppa var fint. Med bare seks er det enklere å stille spørsmål og å holde sammen som gruppe samtidig som man gir hverandre rom. Jeg synes også byen kursholderen har valgt og hans kjennskap til den, var positivt. Og så kom han med tips underveis som jeg både brukte der og da og vil ta i bruk senere. Jeg synes rett og slett ikke det var så mye negativt å si om kurset.  

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Hold deg vekk fra mobilen og sett av all tid og oppmerksomhet disse to dagene. For det er bare to dager, men er du til stede alle de timene, vil du få mye ut av det. Og ha gode sko. Det er mye gåing!