Logg inn

Spansk i El Salvador

El Tunco har fått navnet fra denne steinen, som visstnok ligner en gris. Det lille stedet ved kysten i El Salvador ligger cirka 40 minutter fra hovedstaden San Salvador.
El Tunco har fått navnet fra denne steinen, som visstnok ligner en gris. Det lille stedet ved kysten i El Salvador ligger cirka 40 minutter fra hovedstaden San Salvador.
  • El Tunco har fått navnet fra denne steinen, som visstnok ligner en gris. Det lille stedet ved kysten i El Salvador ligger cirka 40 minutter fra hovedstaden San Salvador.
  • Stup-rapport fra Ida Dahlback, reporter i NRK Dagsrevyen
  • Jeg blir intervjuet på spansk hos en lokal radiostasjon under presidentvalget i februar 2014.

Beskriv prosjektet ditt.

Jeg valgte å reise til El Salvador i Mellom-Amerika for å lære spansk. Jeg besøkte El Salvador for første gang for fem år siden, etter et språkkurs i Guatemala. Som journalist var det spennende å reise tilbake til El Salvador i perioden da det var presidentvalg i landet. Det er et land med mange sosiale utfordringer, som ligger midt i hovedåren av narkotikatrafikken til USA. Jeg lærte spansk med en privatlærer i El Tunco, et lite tettsted som ligger ti minutter fra havnebyen La Libertad. Hovedstaden San Salvador ligger på plass nummer 27 på listen over de mest voldelige byene i verden, så av sikkerhetsmessige årsaker valgte jeg heller å bo ved La Libertad. Undervisningen var intensiv, ettersom jeg hadde privatlærer. Ofte gikk vi gjennom grammatikk den første delen av dagen, og så pratet vi på slutten slik at jeg fikk testet hukommelsen. Hver dag fikk jeg hjemmelekser. Det var først og fremst grammatikkøvelser og spanske tekster jeg skulle oversette. Underveis hadde jeg flere prøver for å se hvordan jeg lå an, og til slutt hadde jeg en avsluttende eksamen.

Hva gjør dette relevant for deg?

Spansk er et verdensspråk som jeg får god nytte av som journalist. Da jeg var ferdig med kurset ble jeg igjen i området og laget reportasjer fra Honduras og El Salvador. Etter språkkurset var det lettere å stille enkle spørsmål på spansk og forstå det meste av hva intervjuobjektene snakket om. I et land som El Salvador der mange ikke snakker så godt engelsk, er det nyttig å kunne kommunisere på spansk. Som journalist opplever jeg at de fleste mennesker åpner seg opp mer og man får bedre kontakt når de får snakke eget språk. Tilbake i Norge vil jeg få god bruk for spansk på jobb. Ofte dekker Dagsrevyen nyheter fra spansktalende land, eller det kommer personer som snakker spansk til Norge som vi skal intervjue. Selv om jeg ikke kan snakke perfekt spansk, forstår jeg mye og kan gjøre meg forstått. Jeg har fått frisket opp spansken jeg lærte i Guatemala for fem år siden, og kommet et godt skritt videre med språket.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Jeg måtte bytte privatlærer den siste uka fordi den første læreren ikke kunne undervise da. De to lærerne var ganske forskjellige, den ene var mer opptatt av å snakke og den andre mer opptatt av grammatikk. Til sammen synes jeg at jeg lærte mye. Ettersom jeg hadde privatlærer fikk jeg veldig god oppfølging. Jeg fikk direkte tilbakemelding med en gang på ting jeg skrev eller sa hvis det var feil. Det var greit å ikke være i en klasse, fordi jeg hadde mange spansktalende å snakke med på fritiden. Jeg tror jeg hadde fått enda mer ut av spanskkurset dersom jeg hadde bodd hos en familie. Dette lot seg ikke gjøre på det aktuelle tidspunktet i området jeg var i. Jeg fikk likevel snakket mye spansk, både på fritiden og etter kurset da jeg var på ferie i området i tre uker.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Ettersom det er mye vold i El Salvador, er det fornuftig å ta visse forholdsregler. Jeg unngikk for det meste lokalbussen og tok ofte taxi i hovedstaden San Salvador. Jeg gikk heller ikke åpenlyst rundt med mobiltelefon i hånda eller andre verdisaker, og var forsiktig med å gå ute etter at det var mørkt i visse områder. Når man tar disse forholdsreglene får man en unik opplevelse i et land som mange ikke kjenner så godt til. Det var billig å ha privatlærer fire timer fem dager i uka. Hver uke kostet nærmere 200 dollar. Jeg bodde billig, og fikk måltider på restaurant til rundt fem dollar. For den som vil lære spansk, og som vil ha en litt annerledes opplevelse enn Spania, er El Salvador absolutt å anbefale!