Logg inn

Studiereise til Lesvos, Hellas

Beskriv prosjektet ditt.

Da korona sendte oss alle på hjemmekontor, ble mitt STUP-stipend for etterutdanning i videoproduksjon liggende på vent. Innen jeg fikk brukt det var arbeidssituasjonen som frilanser endret, og jeg søkte om bruksendring. Dette ble innvilget, og jeg brukte stipendet mitt til å reise til Lesvos for å se og lære om hvordan hjelpeorganisasjonene arbeider i dagens situasjon der myndighetene i stadig større grad begrenser både pressens og hjelpearbeiders frihet.

Hva gjør dette relevant for deg?

Oppholdet ga meg økt innsikt i situasjonen, overblikk over aktørene og et kildenettverk jeg kan ha nytte av i senere arbeid på feltet. Det har vært relevant i forbindelse med en bok jeg skriver og vil være det for mitt arbeid på saksfeltet i fortsettelsen.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Det finnes ikke noe ferdiglaget kurs for dette, men en egenkomponert løsning med leid bil og leilighet, en kjentkvinne som kunne åpne dører og ei uke til rådelighet for å farte hit og dit fungerte godt. Jeg fikk innpass hos både profesjonelle og frivillige organisasjoner for å observere og høre om deres metoder, utfordringer og løsninger.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Uten en kontaktperson med rett nettverk ville jeg risikert å møte mange stengte dører og få lite utbytte av tiden på øya. Det er vanskelig å få klare forhåndsavtaler med folk som jobber i felt, i hvert fall i Hellas, så det gjelder å posisjonere seg slik at man kan ta ting på sparket flytte seg dit det åpner seg muligheter.