Logg inn

Fotoworkshop i Havana med Morten Krogvold

Beskriv prosjektet ditt.

Workshopen var en blanding av teori og praktisk arbeid. Det var lange dager. På timeplanen sto det fotografering fra klokken syv: «Morgenlyset dere». Klokken ti startet forelesningene. Dagen startet gjerne med et musikkstykke, etterfulgt av tegning med kullstift. Etter det innføring i kunst- og fotoformidling. Etter klokken 14 var det igjen fotografering i hovedstadens gater og trange smug. Flere av deltakerne hadde deltatt på kurs med Morten Krogvold tidligere. Enkelte hadde med seg prosjekter de jobbet med over tid. Klokken 18 var det evaluering. Fem bilder skulle vurderes av Krogvold. «Uklok er den som ønsker ufortjent ros». Det var et mantra som ofte ble repetert. Krogvold har en tydelig profil, og sterke meninger om hvordan et fotografi bør kommunisere.

Hva gjør dette relevant for deg?

Jeg ønsket å utvikle egne fotoferdigheter, samt å lære hva som er et godt bilde.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Morten Krogvold var engasjert formidler, med bred kunnskap og interessante refleksjoner. Mye av det han formidler om hvordan finne sin egen stemme i formidlingen, har relevans for ulike prosjekter, ikke bare foto. Morten Krogvold ville at vi skulle lete etter Cubas sjel, gå tett på og styre unna de typiske turistbildene. Resultatet av ni dagers bildeproduksjon ble en positiv overraskelse for de cubanske fotografene, som var gjester på en fremvisning siste dag. Vi var 28 deltakere på workshopen. Bildene som ble evaluert på kvelden ble vist på en PC-skjerm, og deltakeren skulle flokke seg rundt, for å få med seg det som ble sagt. En formidlingsform som muligens kunne vært bedre, med mindre du sto i første rekke. Hvis ikke var det ikke alltid like lett å få med seg det som ble sagt. Etter en felles middag ble dessverre mange av deltakerne syke. Dette preget både kontinuiteten og opplevelsen. Situasjonen på Cuba var vanskelig etter år med Korona. Selv om vi bodde i samme område i Havana, savnet mange at vi hadde bodd mer samlet. Logostikken og informasjonsflyten var ikke alltid like god, men samtidig var det ikke lett å kommunisere uten permanent nettforbindelse.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Jeg har ikke deltatt på workshop med Krogvold tidligere. Følte jeg til tider manglet noe av grunnforståelsen som ble formidlet kurset. Det er en fordel å ha et fotoprosjekt, eller utarbeide et prosjekt tidlig i prosessen. Da får man mer ut av evalueringene.

Studiested: https://www.blueberryphotography.no/workshops/hvanamortenkrogvold#:~:text=Blueberry%20Photography%20inviterer%20deg%20til,utflukt%20og%20f%C3%A5%20nye%20venner.