Logg inn

Expanish i Barcelona

Beskriv prosjektet ditt.

Jeg tok et språkkurs i spansk i 2017 på 4 uker fordi jeg hadde stor interesse av å lære meg et nytt språk som også er praktisk i jobben min. Jeg jobber med spansk fotball og mye sykkel, og i begge feltene et spansk et utbredt språk som er svært praktisk å kunne. Etter å ha lært meg noe grunnleggende språkferdigheter hadde jeg et sterkt ønske om å utvikle og forbedre slik at jeg i større grad kan bruke spansk-ferdighetene mine. Prosjektet mitt besto av et 4 ukers spansk-kurs på en språkskole i Barcelona. Tanken var et intensivkurs med 6 timers undervisning 5 dager i uken. Men ble anbefalt å starte med 4 timers kurs 5 dager i uken og heller utvide i løpet av perioden om det skulle være ønskelig. Og jeg landet underveis på at det holdt med 4 timer. Når man skal lære seg et nytt språk kan det fort bli veldig overveldende og mye nytt, så det var i grunn optimalt å ha litt mer egentid til å prosedere og jobbe med det vi lærte på egenhånd. Skolen hadde også veldig gode tilbud på ettermiddagene 4 dager uken med forskjellige aktiviteter sammen med andre studenter, hvor alt foregikk på spansk som i så måte ble litt utvidet undervisning, hvor man fikk praktiser mer i mer avslappende omgivelser. Det kunne være alt fra guidet byvandringer, tapas/churros/øl/vin-smaking, hvordan skrive formelle brev på spansk, besøk til ulike kunst og kultur institusjoner...etc.

Hva gjør dette relevant for deg?

Som fotojournalist i TV 2-sporten har jeg de siste årene stort sett bare arbeidet utenfor landets grenser og hatt rundt 150 reisedøgn i året. Jeg arbeider for det meste med sykkel og fotball. Innenfor begge felt, er spanskspråklige utøvere noe jeg ofte møter. Mange syklister kan bare snakke spansk, noe som ofte gjør til en utfordring for ikke si umulig å få snakket med dem. Det samme gjelder selvsagt den spanske fotballen. Ved å få utviklet spansk-repertoaret vil det være større muligheter for å lage bedre saker. Og ikke minst forstå hva utøverne sier til oss, og ikke bare la dem få uttale seg på spansk før vi må sende stoffet hjem, få det tekstet, for så å finne ut hva som ble sagt, uten noe mulighet til å følge opp der og da. Ved å lære meg spansk vil jeg bli tryggere i jobben jeg gjør når jeg reiser rundt i verden, både for å ordne alt det praktiske og for å lage reportasjer.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Jeg er veldig fornøyd med prosjektet. Skolen var meget bra, gjennom perioden på 4 uker hadde jeg 3 ulike lærerne, de var alle veldig flinke og pedagogiske. De som driver skolen/sekretærene var veldig behjelpelig med det meste, også utenfor skolen i forhold til ekskursjoner og tips til ting vi kunne gjøre. I klassen var vi 6 stk, første to ukene, noe som var perfekt. Alle fikk godt med oppmerksomhet og rom for å snakke. I andre halvdel ble vi slått sammen med en annen klasse på samme nivå, da var vi 12 stk. Det ble litt mye følte jeg. Det var noen få som hele tiden tok ordet og skulle man få sagt noe måtte man kjempe seg litt frem i mengden, det kan være hemmede for en del vil jeg tro. På den annen side så hadde vi mye gruppearbeid innad, hvor hovedpoenget var at vi skulle få snakke mest mulig spansk med hverandre. Nivået mot ble testet med skriftlig og muntlig test før jeg ankom, og der traff de ganske bra, jeg kom nærmest inn på punktet hvor jeg sluttet forrige kurs i 2017, noe som gjorde det lett å ta opp igjen tråden. Skolen tilbyr opplegg i forhold til innlosjering, men det vet jeg lite om, da jeg valgte å gå for en AirBnb-løsning. Kurskostnadene var absolutt ikke så ille, betalte i underkant av 10.000,- for 4 uker, og vil absolutt si det var verdt det. Skolen har også to avdelinger, en for de under 30 og en for 30+, slik at man skal få studere sammen med folk som er på noenlunde samme alder. Barcelona som by er fantastisk med uendelig med muligheter til steder å se og ting å finne på utenom skolen. Selvsagt mange som kan engelsk, så kan lett falle for fristelsen å slå over når man skal gjøre noe. Men opplevde at stor sett samtlige satt pris på å bli snakket til på spansk, om enn ikke perfekt, og svarte velvillig rolig og tydelig for å gjøre det lett for meg å forstå.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Bare å gjøre det om man har lyst. Skolen var veldig bra, fine lokaler og veldig hyggelige ansatte som hjelper med det meste. Om man er helt nybegynner eller har noe kunnskap så passer denne skolen. Og man treffer masse nye mennesker alt fra folk fra Brasil til Sør-Korea. Skolen har også avdelinger i Malaga, Madrid og Buenos Aires om det frister mer.

Studiested: https://expanish.com