Logg inn

Foto workshop med Vantoen Pereira Jr i Rio de Janeiro

Et kjapt portrettforsøk etter litt veiledning. Morsomt å prøve seg når lokalbefolkningen stiller opp.
Et kjapt portrettforsøk etter litt veiledning. Morsomt å prøve seg når lokalbefolkningen stiller opp.
  • Et kjapt portrettforsøk etter litt veiledning. Morsomt å prøve seg når lokalbefolkningen stiller opp.

Beskriv prosjektet ditt.

Bakgrunnen for at jeg ønsket å ta et fotokurs er at jeg som frilanser har kjent på begrensningen av å ikke kunne ta egne bilder. Jeg er under snittet interessert i tekniske ting, som feks et kamera og hvordan det virker, men gjennom mobiltelefonen har jeg allikevel utviklet en slags interesse for foto. Jeg var derfor ute etter et kurs som kunne sette meg i stand til å bruke kamera i intervjusituasjoner, og til å ta enklere reportasjebilder. Etter noen søk virket det klart at det ikke var så mange kurs som kunne tilby akkurat det jeg var ute etter. Gjennom felles bekjente kom jeg i kontakt med Vantoen Pereira Jr., en fotograf med virke i Rio de Janeiro med en veldig variert fotobakgrunn, som også jobber som lærer ved ulike høyskoler. Med egen lærer dukket muligheten til å sette sammen et eget kurs opp. Jeg hadde en del tanker om hvordan jeg ville legge det opp da jeg møtte Vantoen for første gang, og etter møtet la han frem et forslag som var ganske likt det jeg hadde tenkt meg, med en fin blanding av teori og praktiske oppgaver.

Hva gjør dette relevant for deg?

Prosjektet er ment å sette meg i stand til å utføre fotojobben selv på ulike prosjekt jeg jobber med. Kurset er ganske spesifikt og mer eller mindre skreddersydd for egne behov, og jeg synes kurset har fungert godt. Jeg er ikke lenger så “redd for kameraet”, og har fått en del innspill og konkrete tips knyttet til forberedelser og fotografering og bygge videre på. Vantoen, som jeg nå er blitt ganske godt kjent med, skal fungere som en slags coach på de neste to jobbene jeg planlegger. Det er både morsomt og inspirerende og ha en person å snakke med i forkant. God planlegging gjør jobben enklere.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Jeg har satt veldig pris på å ha et opplegg én til én. Kanskje går en glipp av noe av dynamikken ved andre typer kurs i grupper der en lærer av hverandre, men her har det i hvert fall vært lite som ikke er matnyttig og som ikke angår meg. For meg har minuset heller vært at jeg ikke har hatt god nok tid til å ta bilder på egenhånd. Det er en del ting jeg gjerne skulle ha hatt mer tid til å jobbe med, og bedre trening i. Vi var én dag i studio for å jobbe med lys, interessant nok, men å jobbe med lys virker som et livsprosjekt. Jeg blir både fascinert og litt satt ut av det, og er usikker på om det er noe jeg noensinne kommer til å bli virkelig god til. Kurset har uansett gitt meg mer bakgrunn og bedre forståelse av kamerabruk, av hva som er eller kan være et godt bilde, samt gode tips mht å tenke gjennom fotodelen av eventuelle jobber både i for- og etterkant.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Gode språkkunnskaper er nok en forutsetning for å kunne gjennomføre et eget opplegg av denne typen, med mindre man finner en lærer som snakker godt engelsk. Når det gjelder fotomuligheter er Rio de Janeiro en ekstremt fascinerende by. Fantastisk natur omgir byen som har mange spennende bydeler, morsomme mennesker, flott morgen- og ettermiddagslys på vakre strender, og som kan by på mye mer enn karneval og fotball. Sikkerhet er så absolutt en utfordring. En god forsikring, eller å legge igjen det dyreste utstyret hjemme og heller bruke utstyr man har råd til å miste, er et godt tips, samt å alliere seg med lokale som vet hvor det er relativt trygt å ferdes, og som kan fange opp utrygge situasjoner i forkant. Til slutt er det greit å nevne at Brasil er et slags uforutsigbarhetens kontinent. Man må innstille seg på å være fleksibel i forhold til avtaler. Jeg opplevde både at læreren ble syk og innlagt på sykehus, samt at han i i blant hadde mye å gjøre utenom kurset og kunne bli borte. Det er vanlig i Brasil å ikke svare på henvendelser i perioder man er veldig opptatt. Til gjengjeld får man selv full forståelse hvis man har behov for å endre på timeplanen. Noen av teoritimene har vært gjennomført på nett. Kurset har latt seg gjennomføre fordi vi har hatt en fin og gjensidig forståelse av hvordan disse tingene kan løses. Den forståelsen er, i likhet med gode språkkunskaper, en fordel ved prosjekt av denne typen.

Studiested: https://vantoen.cargo.site/