Logg inn

Språkkurs i fransk i Montpellier i Frankrike

Montpellier sentrum, en veldig koselig by.
Montpellier sentrum, en veldig koselig by.
  • Montpellier sentrum, en veldig koselig by.
  • Université Paul-Valérys institutt for utlendinger.
  • Université Paul-Valérys institutt for utlendinger.
  • Tavleundervisning i klasserommet.

Beskriv prosjektet ditt.

Jeg ønsket å heve nivået på franskkunnskapene mine slik at de kan bli nyttige også i jobbsammenheng. Jeg har allerede studert fransk tidligere, men har ikke følt at jeg har behersket språket godt nok til å kunne bruke det i arbeidssituasjoner. Derfor har jeg sommeren 2014 gjennomført et fire ukers intensivkurs ved Université Paul-Valéry i Montpellier i Frankrike. Dette er et universitet med eget institutt for utlendinger som ønsker å studere det franske språket, kalt Institut d’Études Françaises pour Étrangers. De har to fireukerskurs om sommeren, og jeg gikk på det siste som var fra 21. juli til 15. august.

Hva gjør dette relevant for deg?

Frankrike er en viktig og stor nasjon i Europa, og jeg er interessert i å følge med på debattene i landet og dets plass i EU. Ved å heve franskkunnskapene tror jeg at jeg bedre klarer å følge franske nettsider, aviser, fjernsyns- og radiosendinger. Ettersom jeg bor i Stavanger, en region med over 6000 franskmenn, tror jeg det kan være en fordel for redaksjonen å ha medarbeidere som kan slå om til fransk når det er nødvendig. Dette er tross alt en region med både fransk skole, eget fransk institutt, mange franskansatte i bedrifter innen oljen og i organisasjoner som NATO, for å nevne noe. Det å ha språkmektige ansatte tror jeg uten tvil NRK både lokalt og nasjonalt er tjent med.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Université Paul-Valéry i Montpellier er et universitet som har den franske stats kvalitetsstempel Qualité Français Langue Étrangère (FLE). For meg var det en forutsetning for å søke om å ta kurset her. Alle foreleserne er ansatte ved universitetet og spesialister på det å undervise fransk for utlendinger. Undervisningen holdt et høyt nivå, og lærerne presset oss hele tiden videre ved å gi oss stadige tester i både muntlig og skriftlig fransk. Første dagen startet med muntlig og skriftlige tester for å dele studentene inn i grupper etter nivå. Jeg ble plassert i gruppen for viderekomne. Vi var cirka 15 elever i klassen, og gruppen holdt et høyt nivå. Det var ikke rom for å slappe av i timen, noe som jeg synes er bra på et intensivkurs. Første uken merket jeg at det var en del jeg hadde glemt siden sist jeg studerte fransk. Men med hardt arbeid gikk det bedre etter hvert. Og dette kurset var virkelig hardt arbeid, det må man merke seg. En av professorene var tydelig i talen da han sa at dette ikke var et sommerkurs i fransk, men at dette var et universitetskurs som tilfeldigvis var om sommeren. Det betydde veldig mye grammatikkundervisning, muntlige debatter og trening i å forstå tekster. Hver uke måtte vi skrive og levere inn stil, vi fikk grammatikkprøver med hardt tidspress og hadde ulike muntlige tester. Alt ble det gitt karakterer på, så her var det bare å henge i. Jeg jobbet med skolestoffet både på ettermiddag- og kveldstid for å klare å henge med. Det gikk greit, og jeg føler virkelig at jeg fikk mye utav disse fire ukene. Totalt besto de av 70 timer undervisning mandag til fredag i tillegg til to lørdager, pluss hjemmearbeidet. Jeg kan også legge til at universitetet ligger to-tre kilometer utenfor sentrum, men det er enkelt å benytte seg av bybanen. Jeg valgte å leie en leilighet i sentrum, og var veldig glad for å bo sentralt i den koselige gamlebyen.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Jeg er veldig takknemlig for disse ukene i Frankrike, og vil si tusen takk til STUP! Jeg vil varmt anbefale Université Paul-Valéry i Montpellier. Sommerkursene deres består av mye arbeid, men er godt tilpasset den enkeltes nivå og med lærere som er veldig dyktige i faget sitt. Kurset var krevende, men veldig grundig. Jeg har også inntrykk av at mine medelever var godt fornøyde. Uansett hvor man velger å gå på språkkurs i Frankrike, vil jeg anbefale at man sjekker at undervisningsstedet har den franske stats kvalitetsstempel Qualité Français Langue Étrangère (FLE).