Logg inn

Fransk språk og kultur i Paris

Beskriv prosjektet ditt.

Jeg ønsket å friske opp franskkunnskapen min og valgte å være litt over tre uker i Paris og Alliance francais, et stort språkinstitutt med lang erfaring med å undervise utenlandske studenter. Instituttet tilbyr språkundervisning på fem ulike nivå. Jeg har studert et halvt år i Frankrike og 1,5 år ved universitet i Norge og behersker språket ganske godt, men jeg trengte en oppfriskning etter mange år med lite praktisering. Jeg brukte lang tid på å finne et passende kursopplegg i Paris. Ved skolen i Paris underviser over 100 lærere og det tilbys kurs både til nybegynnere og for dem som er nesten flytende. Før du blir plassert i klasser på maks 12 elever, må du gjennom en skriftlig og muntlig test som forteller deg hvilket nivå du passer til. Jeg ble satt i nivå fire av seks. Nivå fire går over seks uker, men etter to uker ble jeg flyttet opp på nivå fem. Dette nivået har ikke like mye undervisningstid og er preget mer av muntlige diskusjoner om aktuelle tema. Det passet meg perfekt. Det var uhyre spennende å kunne møte medelever fra hele verden til debatt, samtidig som vi hele tiden økte ordforrådet. De to første ukene hadde jeg 20 undervisningstimer i uken, mens de siste to ukene var det to eller tre timer daglig. Utenom undervisningen brukte jeg fransk ganske mye. Ved å engasjere meg og ta del i en rekke lokale begivenheter, fikk jeg brukt språket gjennom store deler av dagen.

Hva gjør dette relevant for deg?

Det er ingen tvil om at det er enklere å komme i kontakt med folk når en snakker samme språk. Og du får frem flere nyanser i folks historier når de får kommunisere på sitt eget språk. Det er ikke ofte en har behov for å snakke fransk som journalist i Norge, men de gangene jeg har hatt brukt for mine språkkunnskaper, har det vært gull verdt. Som nyutdannet journalist fikk jeg blant annet erfare det da jeg dekket det franske presidentvalget og da jeg portrettintervjuet den franske mesterkokken Paul Bocuse under et opphold i Stavanger. Jeg gleder meg til å kunne bruke fransk på denne måten igjen når anledningen byr seg, noe oppholdet i Paris ha gjort meg i stand til å gjøre.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Det er en klar fordel at du mer eller mindre kan skreddersy din egen timeplan uke for uke alt etter hvilket behov du har. At det var åpning for å endre og bytte klasser og type undervisning underveis, slik jeg gjorde ved å ta mer muntlig i slutten, er en klar styrke. Minus med skolen var at det var dårlige lokaler. Varmt med liten mulighet for lufting.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Undersøk studiested og kurs nøye på forhånd. Det er stor variasjon både i pris og nivå på de ulike tilbudene. Dersom du har studert fransk tidligere, er det særlig viktig at du får kartlagt nivået ditt på forhånd. Det er ikke gøy å sitte i et klasserom der du er over kvalifisert. Jeg kom nok i et nivå som var litt lavt for meg i starten. Er du mellom to nivåer, velg alltid det høyeste. Du kan som regel mer enn du tror, og det er utrolig hvor mye som kommer tilbake etter bare noen dager med undervisning. På fritiden bør du snakke og bruke språket mest mulig, uansett nivå.