Logg inn

Språkstudier i St.Petersburg

Vakre St.Petersburg med en av de mange kanalene som går gjennom byen.
Vakre St.Petersburg med en av de mange kanalene som går gjennom byen.
  • Vakre St.Petersburg med en av de mange kanalene som går gjennom byen.
  • Foran Vinterpalasset.
  • Hjemme hos familien fikk jeg to måltider om dagen. Frokost og middag. Her bortsj, den russiske rødbetsuppa.

Beskriv prosjektet ditt.

Etter å ha studert russisk for noen år siden, hadde jeg behov for oppfriskning. Gjennom en tidligere STUP-rapport fant jeg fram til ProBa Language Centre i St.Petersburg. Her tilbrakte jeg fire uker. For å få mest ut av oppholdet, valgte jeg individuell undervisning. Fire timer hver dag, fem dager i uka. Undervisningen var en god blanding av grammatikk og samtaler om aktuelle temaer i Russland, godt tilpasset mitt nivå. For å få maksimalt ut av prosjektet, valgte jeg å bo hjemme hos en russisk familie.

Hva gjør dette relevant for deg?

Som journalist i Nord-Norge er det ikke dumt å kunne russisk. Det ligger mye godt stoff i den store fiskeeksport til Russland og det omfattende undervisningssamarbeidet mellom nordnorske og russiske universiteter. I tillegg fører et økende fokus på nordområdene og vår felles historie, til å at det er en fordel å kunne intervjue kilder på russisk og følge nyhetsbildet hos naboen i øst.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Den individuelle språkundervisingen var intens, men nyttig. Lærerne mine var dyktige og fant raskt ut hvilke temaer og øvelser jeg hadde behov for. Å bo hjemme hos en familie var et godt valg. Ikke bare fikk jeg god mat, men jeg ble raskt inkludert i deres liv og deres tanker om det å bo i Russland i dag. Jeg ble for eksempel tatt med på flere soppturer, og kan i dag navnet på flere russisk sopper, enn norske! Både skolen og vertsfamilien min holdt til i sentrum av St.Petersburg. Dermed hadde jeg god tid til å utforske byen. Jeg fikk også studentbevis, som gjorde at jeg kom meg gratis/billig inn på flere av byens severdigheter.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Tilbudet av skoler som tilbyr kurs i russisk er stort. Jeg var lenge i tvil om hvor jeg skulle dra og hvilken skole jeg skulle velge. Mitt råd er å ta seg god tid og finne fram til tidligere studenter. Jeg vil også anbefale å bo hjemme hos en familie. I mine fire uker snakka jeg mimimalt med engelsk. Familien var godt vant til utenlandske studenter. Kjøkkenbordet er et godt sted for å få innblikk i hvorfor president Putin er en populær president blant vanlige russere!