Logg inn

Demokrati på russisk – møte med russisk samfunn

Representantene fra kommunistpartiet i Murmansk delte sitt syn på russisk samfunn. De støtter Putin i utenrikspolitikken, og avviser at russiske militære styrker er i Ukraina.
Representantene fra kommunistpartiet i Murmansk delte sitt syn på russisk samfunn. De støtter Putin i utenrikspolitikken, og avviser at russiske militære styrker er i Ukraina.
  • Representantene fra kommunistpartiet i Murmansk delte sitt syn på russisk samfunn. De støtter Putin i utenrikspolitikken, og avviser at russiske militære styrker er i Ukraina.
  • Meg, Trude Pettersen fra Barentssekreteriatet til høyre og andre kursdeltakere i Moskva.
  • Ingrid Dahl Skarstein fra sjømatrådets Moskva-kontor.
  • Fra en matmesse i Moskva.

Beskriv prosjektet ditt.

Kurset omhandler Russland og russiske problemstillinger, og er i regi av Barents Press. Dette er første samling i en planlagt serie på totalt fem. Vi reiste til Murmansk og Moskva, hvor vi møtte russiske politikere, journalister, aktivister og andre samfunnsengasjerte mennesker. Jeg fokuserte særlig på import av norsk sjømat, og møtte blant annet vadsøværing Ingrid Dahl Skartsein som jobber i Moskva for norsk sjømatråd. Vedlagte bilder viser henne, en norsk stand på en matmesse i Moskva, representanter for kommunistpartiet i Murmansk og meg i Moskva.

Hva gjør dette relevant for deg?

Som journalist i Finnmarken berører sakene mine av og til Russland. Finnmark fylkeskommune, næringsliv og kultur- og idrettsorganisasjoner har mye å gjøre med Russland, og jeg dekker deres aktivitet. Mer kunnskap om Russland hjelper meg til å skrive mer og bedre om samspillet mellom landene. Siden jeg kom tilbake fra denne første samlingen, har jeg skrevet om Russlands restriktive tiltak ovenfor blant annet norsk sjømat, Bellonas bekymring ovenfor russisk kjernefysisk forurensing og guvernørvalget i Murmansk.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Jeg likte kurset. Organiseringen var til tider stressende og litt «armer og bein», men fungerte stort sett greit. Det oppsatte programmet var bra. Jeg likte særlig å møte og spørre ut russiske politikere. Jeg synes kurset var lærerikt.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Jeg anbefaler andre å gjøre mer forarbeid enn jeg gjorde. Eksempelvis å gjøre avtaler før avreise. Å kunne det russiske alfabetet er trolig til stor hjelp før man går på metroen i Moskva.