Logg inn

Kurs i å overleve i fiendtlige områder

På vei hjem fra navigasjonstrening ble vi utsatt for et angrep og måtte ty til førstehjelp
På vei hjem fra navigasjonstrening ble vi utsatt for et angrep og måtte ty til førstehjelp
  • På vei hjem fra navigasjonstrening ble vi utsatt for et angrep og måtte ty til førstehjelp

Beskriv prosjektet ditt.

Kurset Surviving Hostile Regions er det sikkerhetskurset som benyttes mest av norske mediebedrifter for å forberede journalister, fotografer og andre medarbeidere på utenriksjobbing. Det kvalifiserer til en BTEC level 4 som er en sertifiseringsordning gyldig i over 100 land. Kursansvarlig er det private, britiske sikkerhetsselskapet AKE Group. Det er et 5-dagers kurs og jeg deltok fra 3. - 7. november 2014.

Hva gjør dette relevant for deg?

Jeg jobber som tv-fotograf og redigerer i TV 2 Nyhetene. Kursets uttalte mål er å trene folk til å arbeide tryggest mulig i risikoområder og lykkes med oppdraget. Prioriterte nyheter utenlands skjer ofte i risikoområder og vi som reiser har mål som sammenfaller med kursets: Levere gode saker og komme trygt tilbake. Det er dessuten et krav å ha gjennomgått dette kurset for en rekke reiseoppdrag. På kurset deltok også folk fra frivillige organisasjoner og private selskaper.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Kurset er intensivt og jeg opplevde det som relevant og matnyttig. Halve kurstiden går til førstehjelp med fokus på hva du kan gjøre når du blir utsatt for ulykker, sjukdom eller fiendtlige angrep langt fra lege og sjukehus. Resten av kurset har fokus på god planlegging, årvåkenhet, navigasjon, våpenkunnskap etc. Det er også lagt inn en rekke teoretiske og ikke minst praktiske øvelser. Spesielt de praktiske øvelsene var lærerike og realistiske. Vi hadde to kursholdere som begge hadde bakgrunn fra det britiske forsvaret og som hadde utstrakt erfaring fra konfliktområder og krig. Begge kursholderne var energiske og engasjerte. Det var aldri kjedelig eller trøttende. På mitt kurs vil jeg si førstehjelpsleksjonene var veldig gode. Den andre delen var ikke dårlig, men instruktøren var mindre pedagogisk og tidvis usammenhengende i presentasjonen. Språkbarrieren må også ta noe av skylda da det ble snakket fort, delvis på dialekt og med en rekke engelske faguttrykk fra forsvar og medisin.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Det er lagt inn en del utendørsaktivitet, så ta med godt med varme og røffe klær. Kursstedet ligger svært landlig, så vær forberedt på å tilbringe tiden på kursstedet Penyard house (som forøvrig er ganske trivelig). Ta gjerne med treningstøy. Det er et treningssenter på stedet. Vil du ha internettforbindelse på rommet må du ha med LAN-kabel til PC. Trådløst nett er kun i fellesområder. Kurstedet aksepterer kredittkort.