Logg inn

6 ukers dokumentarfilm kurs

Filming av skoleoppgave i Williamsburg
Filming av skoleoppgave i Williamsburg
  • Filming av skoleoppgave i Williamsburg
  • Visning av de siste filmoppgavene
  • Klassbilde
  • Undervisning i lyssetting av intervju
  • Undervisning i bruk av lydbom.
  • Filming av skoleoppgave i Union sq.
  • Redigering av skoleoppgaver

Beskriv prosjektet ditt.

Jeg studerte dokumentarfilm i seks uker ved New York Film Academy. Kurset er lagt opp som en workshop med en blanding av praksis og teori. Undervisningen var fra 0900-1930 hver dag og filming hver lørdag 0900-1800. I tillegg forventes det at man jobber med ideer til oppgavene etter skoletid. Studiet ga en grunnleggende innføring i det praktiske håndverket innen bruk av kamera (Canon 5D),lyd,lys og redigering (Final cut 7 Pro). Gjennom undervisning og praktiske oppgaver fikk man slik en basiskunnskap i filmteknikk. Parallelt med fokuset på det håndverksmessige var kurset delt opp i forskjellige måter å fortelle historier på (storytelling). Her underviste flere kjente dokumentarskapere som for eksempel Oscarvinner James Lecesne og tidligere leder for PBSs dokumentaravdeling Andrea Swift. Andrea Swift er nå leder for dokumentarstudiene på NYFA. Utgangspunktet for begge var klassisk amerikansk storytelling med fokus på konflikt og motstand som drivkraft i historiene. Den første praktiske oppgaven var å lage en 5 min lang veritefilm hvor man kun brukte observasjon som metode. I forkant viste lærerne eksempler på veritefilm og forklarte hvordan man utviklet en narrativ basert på kun observasjon. Den neste oppgaven var intervjudrevet dokumentarfilm. Også her fikk vi vist eksempler på dokumentarer hvor intervju drev historien, for eksempel flere Errol Morrisfilmer. Som del av undervisningen i intervjufilm var det også gjennomgang av manusskriving og bruk av index kort for å strukturere intervjuet. Kurset ble avsluttet med filmvisning av avgangsfilmene. Dette var filmer på ca 7 min hvor man skulle bruke alle de forskjellige elementene man hadde lært på kurset i en film.

Hva gjør dette relevant for deg?

Adresseavisen har nå slått sammen TV og fotoavdelingen som jeg tidligere var ansatt i. Adresseavisen ønsker nå at vi som er ansatt som stillfotografer i større grad lager TVnyheter og reportasjer. Kurset gir en innføring i hvordan man lager korte historier for Tv eller film.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Som en grunnleggende innføring i film var dette kurset veldig godt. Blandingen av praktisk og teoretisk undervisning innen det tekniske og historiefortellermessig gjør kurset relevant for de fleste som ønsker å utvikle seg innen film/TV. Kurset var intenst med lange dager og mye informasjon så det er et krevende program. Det gjør også at det er lite tid til å jobbe frem ideer/kontakte kilder. Dette gjorde at filmene man laget ikke nødvendigvis ble så interessante innholdsmessig. Storytellingbiten varierte noe i kvalitet. Fra reflektert,engasjert og kunnskapsrik undervisning til noe mer planløst og overfladisk.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Jeg vil anbefale alle som ønsker en grunnleggende innføring i film å ta dette kurset. Har man jobbet med en del av dette før er det nok storytelling biten man får mest utbytte av.