Logg inn

Washingtonseminaret 2014: I fotsporene til House of Cards

Beskriv prosjektet ditt.

Prosjektet mitt var å delta på Washingtonseminaret i perioden 31/10-8/11. Dette er et seminar som skal gi et innblikk i amerikansk politikk sett med norske og amerikanske øyne. På programmet var møter med taleskrivere og analytikere som har jobbet/jobber tett mot det hvite hus, vi var i kongressen og vi møtte lobbyorganisasjoner og aktivister. Kurset pågikk samtidig med valgkampinnspurten og gjennomføringen av mellomvalget til bl.a kongressen. Det var rundt 50 norske deltakere på kurset. Det var folk fra organisasjoner, byråkratiet, media og privat næringsliv.

Hva gjør dette relevant for deg?

Jeg jobber som reportasjeleder i NTB og har blant annet ansvar for prioriteringer i vår utenriksjournalistikk. Kurset var derfor relevant fordi jeg fikk et genuint innblikk i hvordan det amerikanske politiske systemet generelt virker, og spesielt hvordan valgkampinnspurten i mellomvalget fungerte. Foredragene holdt et høyt faglig nivå, og jeg fikk mer detaljert kunnskap om det politiske systemet i USA. Med kursdeltakere fra mange ulike miljøer, ble det konstruktive og gode faglige diskusjoner. Jeg knyttet gode kontakter og utvidet mitt nettverk som vil komme til nytte i mitt daglige virke.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Alt i alt et veldig godt kurs med høy faglig standard. Kurset har blitt arrangert i en del år, der arrangørene har opparbeidet seg gode kontakter, så vi opplevde at mange dører sto åpne for oss. Men noen få av programpostene bar preg av rutine, og kunne med fordel vært byttet ut. Positivt å møte folk fra forskjellige deler av norsk arbeidsliv. Noe av programmet kunne kanskje også vært mer "journalistorientert", f.eks ved besøk i en redaksjon eller foredrag fra en politisk journalist. Til tross for noen innsigelser vil jeg på det varmeste anbefale andre journalister å delta på Washingtonseminaret.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Anbefaler å lese noen av bøkene til Ole Moen, de gir et grundig historisk innblikk i amerikansk politikk. Dette er et forholdsvis dyrt seminar, som færre og færre redaksjoner ser seg råd til å benytte seg av, og Stup-stipendet dekker ikke alle kostnadene. Jeg mener at det bør være et minstemål med ihvertfall fem journalister på kurset, slik at journalistiske problemstillinger også kan brytes mot folk fra kommunikasjonsbransjen.

Studiested: http://www.gambit.no/no/Aktuelt/Washingtonseminaret-15-%C3%A5r#.VITFlmdIKG5